След като енергийна компания фалира в румънския град Тимишоара, оставяйки

...
След като енергийна компания фалира в румънския град Тимишоара, оставяйки
Коментари Харесай

Политическите проблеми в Румъния задълбочават енергийната криза

След като енергийна компания банкрутира в румънския град Тимишоара, оставяйки хиляди домове и няколко лечебни заведения без отопление или топла вода, кметът Доминик Фриц насочи строго предизвестие за страната като цяло. " Трудни времена предстоят за всички заради повишението на цената на газа и тока, написа Фриц във Фейсбук. Тимишоара беше сигнал за паника. Необходимо е национално решение. "

Но националните проблеми като тези с енергийните снабдители и възходящата заболеваемост от ковид не могат да бъдат позволени, защото Румъния остава затънала в политически битки. От 5 октомври, когато дясноцентристкото държавно управление на премиера Флорин Читу падна, откакто уволнението на министър провокира напускането на младши съдружен сътрудник, Румъния е без твърдо ръководство. Президентът Клаус Йоханис не съумя да назначи правоприемник на Читу. В момента има публично възмущение от политическите битки, които се водят на фона на възходящата здравна рецесия. Със приблизително повече от 400 смъртни случая дневно в края на октомври Румъния " способства " за 40% от всички смъртни случаи от ковид в Европейски Съюз, написа Financial Times.

В основата на политическата невъзможност се счита, че е президентът Йоханис, който съгласно анализаторите е желал да затвърди своя надзор върху държавното управление посредством маневри в своята Национална демократична партия (PNL). Той оказа помощ на Читу да стане министър председател предходната година, след което го поддържа да размени Людовик Орбан като партиен водач през септември. Но отдръпването на поддръжката за Читу като министър-председател принуждава Йоханис да откри нов правоприемник, който да има болшинство.
Криза в опазването на здравето
Стратегията за битка с ковид, следвана от Читу и Йоханис, е подложена на критика, защото Румъния не е била добре готова за последната вълна на вируса. От самото начало управляващите предизвиква хората да се имунизират, само че предлагаха малко тласъци. С високи равнища на съмнение към имунизациите милиони румънци взеха решение да не го създадат.

" След май президентът и министър председателят започнаха да приказват за имунизациите в минало време, сподели лекарят Октавиан Юрма. Ваксинациите бяха оповестени за голям триумф и те споделиха, че пандемията е завършила в Румъния. "

Служебното държавно управление одобри декрет, който прави зелените документи наложителни за присъединяване в обществени събития. Това, както и масираното отразяване на вълната от заразяване покачиха равнищата на имунизиране. Но кабинетът не съумя да наложи ваксини за здравните служащи, тъй като няма парламентарно болшинство. Сега в страната по-малко от четирима на всеки 10 души са изцяло имунизирани.

Здравният министър Влад Войкулеску, който беше уволнен като министър на опазването на здравето от Читу през април, когато искаше да приложи ограничавания при постигане на инфекциите до избрани прагове, споделя, че отговорът на държавното управление е бил прекомерно " непълен и е пристигнал прекомерно късно ".
Енергийна рецесия
Енергийните страхове съставляват спомагателен проблем за държавното управление. В Тимишоара държавната компания, която доставя парно и топла вода, изпадна в несъстоятелност след скока на цените на газа. Цените на силата в Румъния са едни от най-високите в Европейски Съюз и могат да се покачат в допълнение, сподели Капучин Мей от Verisk Maplecroft в неотдавнашен разбор. " Политическата рецесия, която ще забави ограничението на цените на силата и даването на поддръжка за здравната система на страната, евентуално ще изостри към този момент съществуващите източници на негодувания ", споделя Мей.

Румъния също би трябвало да създаде стратегии за 29.2 милиарда евро от избавителния проект на Европейски Съюз, който беше утвърден от Брюксел седмица преди рухването на държавното управление на Читу.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Технологии 3 Ритейл 1 Инфраструктура 2 Коментари и разбори 3 Ритейл 1 Инфраструктура 2 Ритейл 3 Технологии
Миналата седмица Йоханис предложи някогашния военачалник Николае Чука да се опита да сформира държавно управление и да получи парламентарно болшинство, само че в понеделник вечерта Чука, застанал до Читу, сподели, че ще върне мандата.

На фона на възходящите страхове от енергийната рецесия и пандемията, която лишава повече от 3000 живота на седмица в страната, критиците споделят, че политиците би трябвало да оставят разликите си.

" Това е трагикомично, сподели Хунор Келемен, ръководител на етническата унгарска партия UDMR. Никой няма доверие на никого. Те се състезават и няма да създадат компромис нито за секунда в полза на страната. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР