След като депутатите днес гласуваха против кабинета на проф. Николай

...
След като депутатите днес гласуваха против кабинета на проф. Николай
Коментари Харесай

Кабинетът Габровски не мина в зала: Кога ще бъде връчен вторият мандат?

След като депутатите през днешния ден гласоподаваха срещу кабинета на проф. Николай Габровски, към момента не е ясно по кое време президентът ще връчи проучвателния мандат на " Продължаваме промяната ". Конституцията не планува период за това.

Очакванията обаче са претендентът за министър председател на втората политическа мощ да получи мандата след Нова година. След това тече седемдневен период, в който той ще би трябвало да се опита да върне министерски състав и да откри парламентарна поддръжка. Както разбрахме, " Продължаваме промяната " ще опитат кабинет на малцинството с " Демократична България ". Шансовете за триумф не са огромни.



Ако и вторият мандат не успее, се чака в седемдневен период президентът да избере една от останалите парламентарни групи. Тя ще има задоволително доста време, с цел да номинира министър председател, а по-късно този кандидат-премиер да предложи състав на държавно управление. Сигурно е, че президентът ще връчи третия мандат след Нова година.



Перспективата за кабинет с третия мандат също не е ясна, само че сигурно удължаването на процедурата ще даде опция на Народното събрание да работи до февруари. Днес президентът още веднъж акцентира, че хората чакат ясна политическа отговорност от партиите, а от Народното събрание - да одобри значимите закони.



Снимки: Десислава Кулелиева

Какво се случи в пленарната зала през днешния ден - на резултата от гласуването претендентът за министър председател Николай Габровски отговори с афоризъм.

" На кръга излязоха положителното и злото. Хората заложиха на злото. Злото победи и хората завоюваха. За страдание през днешния ден се случи тъкмо това. Имахме неповторим късмет да продължим по различен метод в българската политика, уви, партийните ползи са прекомерно мощни, партийните пристрастености - прекомерно горещи и по тази причина имаме този резултат ".



Дали ще продължи с политиката - отговори без да се замисли:

" Продължавам с операционната с голямо наслаждение ".



След като първият мандат не съумя, в този момент всички погледи са ориентирани към втория, който ще получат от " Продължаваме промяната ". Асен Василев сподели, че до ден-два ще завършват диалозите с Демократична България за показване на държавно управление на малцинството. Ще го създадат, в случай че се осъществят техните претенции, измежду които са отпадане на харитената бюлетина, законите по Плана за възобновяване, правосъдна промяна, промени в службите, нов бюджет.



От " Демократична България " потвърдиха, че ще създадат всичко допустимо за осъществяване на втория мандат. А от Българска социалистическа партия разясниха, че позицията им за първия мандат е била поредна и такава ще остане и за идващите два.





От Движение за права и свободи подсетиха тезата си, че с цел да има триумф е необходим разговор сред политическите сили. Как гледат на втория мандат, ще зависи от държанието на мандатоносителя, уточни Йордан Цонев. От " Възраждане` повториха познатото- няма да подкерпят и втория мандат. Според Костадин Костадинов няма разлика сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", имали само личностни разминавания.





За да има поддръжка, е нужно съдружно съглашение, а диалозите би трябвало да търсят политическо решение, изясни ръководителят на " Български напредък " Стефан Янев.



Кандидатът за вицепремиерът в кабинет " Габровски " Миглена Плугчиева разяснява, че застава зад всичко, което е правила досега и прикани сътрудниците си:

" Желая на тези млади момчета и девойки да се научат че би трябвало разговор, освен приказки. Трябват действителни дейности за страната, действителен резултат. И към триумфа не води асансьор ".



Служебният министър председател Гълъб Донев пък откри с усмивка държавното съвещание.

" Вече си представях загалавията в медиите " Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет ". Оставаме обаче, както стана ясно след гласуването на народните представители. Остава и вярата за сформиране на постоянно държавно управление, излъчено от Народното събрание и подкрепено от устойчиво болшинство ".

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР