След като чака над година за , България ще получи

...
След като чака над година за , България ще получи
Коментари Харесай

ЕК одобрява парите за периода 2021-2027 г. за България

След като чака над година за, България ще получи относително бързо утвърждение и на новите си европрограми за интервала до 2027 година Според източници на " Капитал " от Брюксел и от София, в сряда - 6 юли, Европейската комисия ще даде зелена светлина на партньорското съглашение с България. Споразумението е документът, който " отключва " еврофинансирането за идващия програмен интервал. След утвърждението му, следва и утвърждението на обособените стратегии.

Общият размер средства, които ще влязат в стопанската система в този интервал, ще бъде съвсем 11.5 милиарда евро, в случай че не се считат земеделските дотации, които са по друго перо. Ако се сложат и те, общият размер заплащания за интервала 2021-2027 година е над 16.5 милиарда евро.

Това е настрана от Плана за възобновяване и резистентност, който възлиза на над 12 млрд.лв грантове и над 4 милиарда евро заеми, които страната към момента не е желала. Възможно е утвърждението да идва в този миг и тъй като Комисията избира да работи с постоянно държавно управление - нещо, поради което проектът се забави много.
Кога ще тръгнат европейските пари
Споразумението за партньорство беше дефинитивно утвърдено от кабинета през април. Истината е обаче, че обособените стратегии имаха много приключен тип още в края на предходната година и не претърпяха кой знае какви промени от този момент насам. Процесът беше занимателен поради закъснението на проекта, защото неофициално Европейска комисия беше сложила изискване да се утвърди първо той, и едвам по-късно новите стратегии. Причината е, че двата инструмента би трябвало да имат допълняемост.
Реклама
" Планът за кохезията и доближаването на стойност 17 милиарда евро за България е от изключителна значимост след коронавирус рецесията. Всички тези пари са най-голямата поддръжка, получена от България до в този момент от еврофондовете ", сподели преди публицисти европейският комисар по кохезията и промените Елиза Ферейра при посещаване във Видин през юни. Още тогава се очакваше да се заяви, за утвърждението на документа, само че очевидно е имало леко закъснение.

Сега, откакто съглашението получи утвърждението на Европейска комисия, остава да бъдат утвърдени обособените стратегии, което би трябвало да се случи в границите на месец два. Източници от държавното управление обясниха пред " Капитал " преди време, че чакат до есента към този момент да има стартирали схеми по някои от стратегиите. Истината е, че такива схеми можеше да започват и по-рано, като финансирането бъде обезпечено от държавния бюджет, а заплащанията по този начин или другояче щяха да дойдат в края на годината. Явно обаче кабинетът не е желал да рискува някоя от схемите да не бъде утвърдена.

Макар оперативните стратегии да не са директно обвързани със наложителни промени, както в при проектите за възобновяване, в целите за сформиране на държавно управление на Асен Василев са заложени и промени в Закона за публичните поръчки, за ефикасното осъществяване на задачите по стратегиите.
Как са разпределени
В последната версия на съглашението, оповестена на, се оферират девет стратегии
Реклама - Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията - Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна - Техническа помощ - Околна среда - Транспортна съгласуваност - Развитие на човешките запаси - Образование - Храни и/или главно материално подкрепяне - Развитие на районите
Очаква се и Морско дело, риболовство и аквакултури.

Има две нови стратегии. Първата е тази за научните проучвания, които са отделени от " Образование " и са трансферирани в лична стратегия, за което преди време беше основана, която по-късно се вля в министерството на Даниел Лорер. Втората е програмата за храни и подкрепяне, която е относително дребна - към 200 млн. евро, само че таргетира най-бедната част от популацията и има за цел да подкрепи 600 хиляди души.

В новия прогамен интервал България за пръв път има район в преход - Югозападният район за обмисляне (ЮЗР) минава в по-горната група на развити райони и. Това значи две неща: първо, обществените планове в района ще би трябвало да се дофинансират с сред 20-40% лични пари. И второ, новата държавна помощ, която се дава, също ще бъде много по-малко за фирмите в този район - едвам до 15%, при до 50% за фирмите в другите райони.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазари 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Градове 2 Пазари 3 Компании Реклама Какво ще се финансира
Прави усещане,че тунелът под Шипка бъде приоритет в новата Оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 година. Планират се вложения за развиване и уголемение на вътрешно водни и морски пристанища за публичен превоз за осъществяване на мултимодални интервенции, рационализация и развиване на терминали и пристанищни уреди за смесен превоз, строителство на железопътни връзки и оперативна съгласуемост на мрежите към летище Бургас и летище Пловдив, както и тези за развиване на железопътните възли.
Вечният план - жп линията Бургас-София-сръбска граница ще продължи да се финансира и този интервал с вярата да бъде завършен. Фотограф: Цветелина Белутова
Планираните посоки на жп интервенции са българо-сръбска граница - София - Пловдив, с което да се приключи напълно железопътният кулоар от турската до сръбската граница; София - Радомир - Гюешево - граница с Република Северна Македония; граница с Румъния - Видин - София, граница с Румъния - Русе -Каспичан, Карнобат - Синдел, София - Кулата - граница с Гърция.

В идващите години фокусът ще бъде доизграждането на автомагистралните връзки в Северна България, и обезпечаването на условия за прекосяването на трафика от/към Варна (АМ Хемус) и в посока север - юг по направленията Дунав мост 1 - Русе - Велико Търново - тунел под Шипка - Южна България и Дунав мост 2 - Видин - София - Южна България.

По " Околна среда " над 715 млн. евро ще бъдат разходвани за разширение и рационализация на ВиК инфраструктурата за към този момент консолидираните региони Велико Търново, Габрово, Плевен, София-град, София-област, Търговище, Хасково и Добрич. С над 312 млн. евро ше се финансират системи за разделно събиране и преработване на биоразградимите боклуци, центрове за разделно събиране и подготовка за повторна приложимост и корекция, рекултивация на депа, осведомителни и разяснителни акции и други Над 395 млн. евро ще бъдат ориентирани към ограничения за съкращаване на нездравословните излъчвания от битово отопление и превоз, за справяне с вторичното разпрашаване, възстановяване на мониторинга на качеството на атмосферния въздух (КАВ), както и за основаване на Национална мрежа на специалисти по КАВ.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Допълнителни средства на стойност 2,6 млрд.лева ще бъдат обезпечени и по фонда за обективен преход, чието съглашение също би трябвало да бъде подписано до края на годината. Освен Стара Загора, Перник и Кюстендил въз основа на вътрешния разбор на резултатите от европейската Зелена договорка и съответния зелен преход България разпознава спомагателни осем области, които са мощно наранени в обществен аспект във връзка с въглеродната активност и енергоемкостта, както и в границите на обвързваните промишлености (вкл. Хасково, Сливен и Ямбол) - Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище, които ще бъдат подкрепени.

Миналата седмица Европейска комисия реши, че забавени кохезионни планове на стойност над 1 млн. евро (например в строителния сектор) за интервала 2014-2020 година поради дефицит на служащи и повишени разноски за първични материали, Така се дава по-голяма еластичност за страните членки при приключването на стратегиите да реализират оптимално асимилиране на средствата.
Свързани публикации Пестицидите в селското стопанство ще спаднат на половина до 2030 година 30 юни 2022, 15:03 Плановете на българските градове: сред фантазиите и действителността 6 април 2022, 15:20 Следващите седем години на Стара Загора: 1.65 милиарда лева за слънчеви паркове, цех за електробуси и нов панаир 1 април 2022, 16:15 Следващите седем години на Пловдив: 1 милиарда лева за старите пътни и спортни планове, за опера и за... спектакъл за 100 млн. лева 31 март 2022, 12:28 Следващите седем години на Бургас: Идеи за 750 млн. лева за промишлените зони, пристанището и морски таксита 30 март 2022, 15:12 Следващите седем години на Варна: 1 милиард лв. за метро, лечебни заведения и иновационен квартал 29 март 2022, 15:40 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР