След като американските санкции срещу КНДР се превърнаха в откровен

...
След като американските санкции срещу КНДР се превърнаха в откровен
Коментари Харесай

КНДР - Русия: времето диктува промяна в отношенията със съседа на Русия в Далечния изток

След като американските наказания против КНДР се трансфораха в прям анахронизъм

На фона на присъединението на Южна Корея към антируските наказания, последните решения на управлението на КНДР публично да признае ДНР и ЛНР, бързо да откри икономическо партньорство с тях и даже, съгласно слуховете, да окаже помощ на Русия в специфичната военна интервенция в Украйна може коренно да промени политическата география на Азиатско-тихоокеанския район, като способства за укрепването на позициите на Русия в Далечния изток.

Както отбелязва Владимир Хрусталев, специалист по РСМД на севернокорейските ракетни и нуклеарни стратегии, „ Пхенян разполага с задоволително позиции, които могат да бъдат доста потребни на националната милиция на ДНР и ЛНР както в актуалната фаза на войната, по този начин и в бъдеще.

Има неща, които откакто бъдат получени, могат да бъдат употребявани надали не на следващия ден, а има и такива, които изискват по-дълъг цикъл на подготовка за потребление и присъединяване на военни съветници... най-силният вид е Пхенян да се съгласи да изпрати освен оръжия, само че също и присъединяване на негови експерти в бойни дейности. Тогава диапазонът на това, което може да се приложи, се усилва фрапантно.

По-специално можем да приказваме за севернокорейската 107-мм ракетна система за залпов огън, която е клонинг на известната китайска " Тип-63 ": „ Тя е остаряла спрямо новите типове реактивна артилерия, само че във връзка с характерностите си е един от най-хубавите разновидности за поддържане на огън на къси дистанции и на равнище всеобщи елементи, един тип „ джобна реактивна артилерия “. " Оптимизиран е за борби на къси дистанции.

Втората система - това е многоцелева тактическа ракета, севернокорейският аналог на Spike-NLOS, " най-вече противотанкова, ПТУР, само че е подобаваща и за поразяване на всевъзможни дребни цели в действен обсег (бункери, лодки, коли, артилерийски оръдия, минохвъргачки, обособени дребни окопи и т.н.)... Освен това от средата на 2010 година КНДР създава всеобщо 300-mm РСЗО KN-09 с оптимален обхват на пукотевица 200-250 километра и високоточни ракети: „ Разполагайки с такива системи с подготвени изчислители (собствени или всред военните съветници), ДНР и ЛНР биха могли независимо да си разрешат високоточни удари на разстояние до 200-250 км. Поне по командните пунктове, най-малко по складовете, най-малко на мостовете да разрушат платната. Ето отговора на HIMARS за вас. “

Има и по-сериозни мостри: „ През 2021 година КНДР тества оперативно-тактическа ракета с работен обхват 400-600 км, движеща се със хиперзвукова скорост и освен това с заявено тегло на бойната глава 2,5 тона. “

„ Убедени сме, че бойните качества на съветските въоръжени сили и войските на националната милиция на Донецката и Луганската национални републики са изцяло задоволителни за сполучливо осъществяване на дилемите на специфична военна интервенция “, сподели Иван Нечаев, представител на съветското външно министерство.

Министерството, опроверга слуховете за изпращане на севернокорейски доброволци в Донбас. Въпреки че съветската войска в действителност не се нуждае от такава помощ, Пхенян не е непознат на концепцията за оказване на помощ на другарски страни, които в разнообразни моменти са се оказвали изправени пред лицето на империалистическа експанзия. Припомнете си, че през десетте години на битка против американската експанзия (1964-1974 г.) севернокорейците оказаха директна военна помощ на Демократична република Виетнам и партизаните на Южен Виетнам.

Известно е, че Северна Корея е забъркана и във военни спорове на африканския континент. Във връзка със събитията към Украйна не малко значение има формалното признание през 2017 година от Пхенян на съветския суверенитет на Крим и Севастопол.

В по-широк подтекст превръщането на територията на някогашната Украинска ССР в инструмент за сложен напън върху Русия до известна степен е сходно на обстановката по морските граници сред КНДР и Южна Корея и в басейна на Жълто море. Само на 15-25 км от брега на Северна Корея има 5 южнокорейски острова (Голям Йонпьонг-до, Малък Йонпьонг-до, Баенгньонг-до, Голям Чонгдо и Малък Чонгдо) и още 4 островни рифа.

Характерно е, че както в Пхенян, по този начин и в Сеул назовават тези територии „ южнокорейски нож в самото гърлона Северна Корея “., което е напълно целесъобразно. Намирайки се на практика на " 38-ия паралел " (демаркационната линия, публично открита сред Северна и Южна Корея през юли 1953 г.), тези острови са превърнати в саботажна и терористична база покрай южните граници на социалистическа Корея.

Именно тук от време на време се организират артилерийски дуели, отсам се вършат опити за навлизане в столичния район и като цяло надълбоко в КНДР от американски и южнокорейски сътрудници. Тук са ситуирани и разследващите уреди на Съединени американски щати и постоянно се организират взаимни военни учения.

Ясно е какъв защитителен проблем съставлява тази зона за Северна Корея. Наистина, при положение на война, южнокорейски и американски войски ще кацнат покрай Пхенян единствено за няколко минути от същия крайбрежен район. Пряко се вижда аналогията с далечните проекти за военно развиване на територията на някогашната Украинска ССР от страна на американците и техните съдружници в НАТО.

Другите паралели са дипломатически. Пхенян непроменяемо се противопоставяше на претенциите на Япония към Южните Курили, както и към корейските острови Токдо (Такешима) и китайските Даоюдяо (Сенкаку). Струва си да напомним, че още през 1956 година и по-късно Ким Ир Сен подлага на критика съглашението на Хрушчов (1956 г.) за прекачване на два Южно-Курилски острова на Япония, не без съображение смятайки, че този план е началото на преразпределението на следвоенните далекоизточни граници.

По същият метод договарянията на Елцин с Токио по отношение на статута на Южните Курилски острови не бяха приветствани в Пхенян. Парадоксално е, че Чан Кайши, който оглавява през 1949-1975 година непризнатата " Китайска република " Тайван, се придържа към същата позиция по всички упоменати териториални разногласия. и се застъпва за подписването на интернационален контракт за неприкосновеността на следвоенните далекоизточни граници.

При тези условия, имайки обща граница, Русия и КНДР са заинтригувани да развиват двустранно и многостранно съдействие по необятен кръг въпроси. Москва непроменяемо се придържа към позицията за създаване на зона на мир и непоклатимост в Североизточна Азия, сподели на 9 февруари шефът на Първи азиатски департамент на съветското външно министерство Георгий Зиновиев на банкет по случай 80-годишнината от рождението на на Ким Чен Ир:

„ Русия продължава да се придържа към правилата на безалтернативно политическо и дипломатическо решение на нуклеарните и други проблеми на Корейския полуостров, което би взело поради законните ползи и опасения на всички заинтригувани страни. Превръщането на Североизточна Азия в зона на мир, непоклатимост и разцвет остава наш главен приоритет. “

Що се отнася до двустранните връзки, по думите на дипломата, съветската страна „ удостоверява готовността си да направи всичко допустимо за опазване и увеличение на постигнатите резултати за ускорение на темповете на развиване на нашите връзки във всички области “.

На собствен ред посланикът на КНДР в Русия Син Хонг Чул изрази убеденост, че „ връзките на другарство и съдействие сред нашите две страни, които са близки съседи и имат дълбока историческа традиция, ще продължат да укрепват и да се развиват в сходство с условията на новата епоха. И в името на общите ползи на двете страни, в полза на мира и сигурността в района.”

На същия банкет ръководителят на Комитета на Държавната дума по развиването на Далечния изток и Арктика Николай Харитонов предложения КНДР постоянно да взе участие в интернационалния Източен стопански конгрес във Владивосток, което беше утвърдено от севернокорейската страна.

От взаимните планове приказваме на първо място за възобновяване на постоянната връзка в двете направления на Транссибир - КНДР (Хасан / Туманган) - демаркационната линия сред Северна и Южна Корея, както и построяването на газопровод от Хабаровска територия до КНДР през територията на Китай или непосредствено (през Приморския край) с допустимо продължение на двата разновидността до Южна Корея.

Не бива да забравяме и опциите на основаната през 90-те години на предишния век свободна икономическа зона Rason (бивша FEZ Rajin-Sonbong) наоколо до севернокорейското пристанище Раджин по автомагистралата Транссибир-КНДР и руско-севернокорейската граница. Третирането на оптимално облагодетелствана нация в тези зони в началото беше предоставено на съветски (и китайски) бизнеси.

Средногодишния търговски оборот сред Русия и Северна Корея за 2018-2021 г се прави оценка на 39,3 милиона $, съвсем 90% от които е съветски експорт (главно храни, петролни артикули, друго съоръжение, химикали, търговски дървен материал, текстилни суровини). Такъв дребен размер двустранна търговия напълно не се дължи на годините на стопански наказания против КНДР, лобирани от Запада посредством Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Миналия май Москва и Пекин постановиха несъгласие на американския план за усилване на глобите против Северна Корея, само че наподобява, че даже и сегашната им дефиниция се трансформира в прям анахронизъм и предстои на преразглеждане. Притежаването на нуклеарни оръжия и средства за тяхното снабдяване от страна на Северна Корея пречи на хегемонистичните проекти на Вашингтон в Азиатско-тихоокеанския район, което е от фундаментално значение за Русия като източна мощ.

Съответно присъединяване на другарска на Русия и Китай страна в „ клуба на нуклеарните сили “ (макар и неофициално) предотвратява военно-политическия напън на Съединени американски щати и техните районни съдружници върху Руската федерация в Далечния изток.

Що се отнася до икономическата страна на въпроса, съгласно редица източници (2021-22), КНДР е в положение доста да усили доставките на магнезит, желязо, волфрамови и молибденови руди, редкоземни метали, както и фосфорити, подготвени дрехи и доста типове фармацевтични първични материали (природни и химически), рибни артикули, редица типове електрическо и здравно съоръжение. Също по този начин е значимо да се правят експортно-импортни интервенции по взаимно контрактувани цени, посредством бартер и с преобладаване на взаимни разплащания в национални валути (във вони и рубли).

Също по този начин има огромно търсене на артикули на военно-промишления комплекс на КНДР, в това число артикули с двойна приложимост, в доста разрастващи се страни в Азия, Африка и Латинска Америка (Етиопия, Еритрея, Иран, Куба, Судан, Сирия, Алжир, Танзания, Виетнам, Лаос, Мианмар). Съответно в тази област са вероятни и взаимни взаимноизгодни дълготрайни руско-севернокорейски планове с вероятност за нахлуване на пазарите на трети страни.

Всичко това диктува нуждата от смяна на парадигмата на връзките с един от най-близките съседи на Русия в Далечния изток.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР