След катастрофата на автобуса в река Лим, при която загинаха

...
След катастрофата на автобуса в река Лим, при която загинаха
Коментари Харесай

Нарушени ли са правилата за превоз на деца в България от сръбския превозвач?

След злополуката на рейса в река Лим, при която починаха 12 деца, в българското законодателство беше въведена възбрана за транспорти на деца в тъмната част от денонощието. Ако сръбският рейс беше спазил тази възбрана, до случая на автомагистралата нямаше да се стигне - упорстват транспортни специалисти. Превозвачи обаче упорстват, че тази наредба не важи за непознати транспорти.

Един от редките случаи, в които специалистите не откриват никакви аргументи в пътя, които биха могли да доведат до случая с рейса.

" От това, което проверихме нощес - надлъжни, напречни профили отводняване разстояние на ограничаващите системи за мантинелите, маркировки всичко дава отговор. С дребното изключение на пътната маркировка, която е отвън нормите за нощна светлоотразителност, само че въпреки всичко ПТП-то е станало в светлата част ", съобщи Диана Русинова, Европейски център по транспортни политики пред Българска национална телевизия.

За самостоятелните специалисти повода за злополуката на рейса цялостен с деца е отклонение на вниманието на лидера. Това единствено по себе си е нарушаване на закона за придвижване по пътищата.

" Всичко, което не е обвързвано с ръководството на транспортното средство не е работа на лидера. Това е същото като да си отвори телефона и да си рови в телефона ", добави Диана Русинова.

Сгъваемият стол, станал причина за разсейването на водача е екипиран с колан. И макар че се употребява най-често от екскурзоводи, няма проблем да сядат и други пасажери. Но за специалистите от центъра по европейски транспортни политики има друго жестоко нарушаване вменено от закона за автомобилните транспорти. А точно да не се транспортират деца след 21 часа.

С позволената скорост рейсът не би могъл да излезе от страна преди възбраната. Но в конфедерацията на автомобилните превозвачи имат друго пояснение на тази възбрана.

" Можем да кажем, че тази възбрана важи на територията на Република България във връзка с българските автобусни превозвачи, тя беше въведена след злополуката при река Лим за жалост при която починаха още веднъж доста деца ", добави Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи.

Но законът не прави на никое място разлика сред български или непознат транспортьор и неговите разпореждания би трябвало да се съблюдават от всеки един на територията на страната. Друг е въпросът дали рейсът има нужната категоризация и дали водачът има нужната подготовка.

" Тепърва ще се събират документи. И доколкото стана известно този рейс не е проверяван за тези условия още на територията на Република България ", разяснява Диана Русинова, Европейски център по транспортни политики.

Или рейсът до в този момент се е движил отвън работното време на контролния орган за профилирани транспорти - в тази ситуация Изпълнителна организация автомобилна администрация и не е попадал в полезрението им.

" За нас като автоексперти остава усещането, че водачите които минават пренос през територията на България карат с едно чувство, че няма надзор и могат да вършат каквото изискат ", разясни Румен Дунев, авто играч, автоексперт.

" Смятам, че прехвърляйки отговорността единствено върху контрола не можем да избегнем сходни произшествия ", разяснява Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи.

Точно контролът би могъл да спре рейса в случай че не дава отговор на техническите условия, от което зависи сигурността на всички по пътя.

Но даже и в работно време, контролните органи ще са извънредно затруднени да отсъдят, защото България към момента не е транспонирала европейския пакет подвижност поради което е застрашена от съществени санкции. Освен това се оказва, че глобите за транспорт на деца по мрачно тихомълком са били понижени.

" 2020 година санкцията е понижена на първо нарушение 100 лв., второ нарушение 500 лв. ", сподели още Диана Русинова. Зад сходна смяна не стои никакъв разбор на произшествията и нарушаванията, който да потвърждава потребността от по-малки санкции. А тази злополука, както и нещастието на " Струма " потвърждават тъкмо противоположното.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР