След Жан-Клод Юнкер: Трима претенденти и един черен кон искат

...
След Жан-Клод Юнкер: Трима претенденти и един черен кон искат
Коментари Харесай

След Юнкер - трима претенденти и един черен кон искат властта в ЕС

След Жан-Клод Юнкер: Трима кандидати и един черен кон желаят изпълнителната власт в Европейски Съюз . Повече от 200 милиона европейци гласоподаваха в 28 страни и се образува нов Европейски парламент, само че все по-близо ли сме до това, кой ще управлява тази власт, написа Japan Times.

Юнкер се отдръпва като ръководител на Европейска комисия тази година, а водачите на Европейски Съюз желаят да се сътвори напълно нов екип . Те ще се срещнат във вторник, само че към този момент няма съглашение за име , нито за способ за намиране на такова име.

Висши членове на Европейския парламент ще се опитат да упорстват някой, който е взел участие в акцията, защото един от техните водещи претенденти би трябвало да получи тази позиция.

Но Европейският съвет на националните водачи няма да се откаже от правото си, закодирано в Европейския контракт, да избере претендент, който да бъде утвърден от законодателите.

Тихият първенец в дясно - Манфред Вебер мисли за себе си като за любимец , а парламентарната група от дясноцентристката ЕНП съобщи, че е решено, че ще получи поддръжка, когато водачите се срещнат .
 Вебер: Евровотът отслаби политическия център
Вебер: Евровотът отслаби политическия център

ЕНП подсигурява непоклатимост

Но 46-годишният баварски реакционер , инженер по обучение, ще се опита да убеди скептиците като френския президент Еманюел Макрон .

За разлика от Юнкер , някогашния министър председател на Люксембург, и други ръководители на Комисията, Вебер няма управнически опит на национално или европейско ниво.

Ангела Меркел даде обещание да поддържа Вебер , а водачът на ЕНП Джоузеф Доул настоя след гласуването, че партията е спечелила и че претендентът би трябвало да получи поста.

ЕНП към момента е най-голямата група, само че загуби местата си и Вебер призна: " Днес не усещам същинска мощна победа. "

Сама измежду претендентите, еврокомисарят по конкуренцията Маргарет Вестагер имаше звезден старт . Тя е звезда и в напускащата администрация на Европейски Съюз, камшик за американските интернет колоси , които накараха президента Доналд Тръмп да се оплаче от европейската " данъчна дама ".

Но тя има поддръжката на демократичния блок , който сякаш си обезпечава единствено към 100 места в новия парламент , отслабвайки всяка рекламация за изборен мандат.
 ЕНП и ПЕС губят болшинството си в Екологичен потенциал за първи път от 1979 година онлайн
ЕНП и ПЕС губят болшинството си в Екологичен потенциал за първи път от 1979 година

ЕНП за следващ път печели изборите за Европейски парламент

Макрон може да я поддържа като опция на Вебер , а ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск даде да се разбере, че жена би трябвало да получи най-малко една от най-хубавите позиции в Европа .

Запитана за по-силния избирателен резултат на ЕНП, Вестагер се базира на отчета си за антитръстови дейности: " Монополът на властта е нарушен . "

58-годишният някогашен холандски външен министър Франс Тимерманс работи като заместител на Юнкер и започва правните провокации на Европейски Съюз против държавните управления на Полша и Унгария . В Съвета има единствено пет социалистически водачи, които могат да го поддържат.

Всяка вяра , която може да има е Зелените, либералите и социалистите да се обединят зад прогресивния дневен ред .

" Изобщо не изисквам за нищо " , изясни той, откакто групата на S&D загуби места в Екологичен потенциал . " Надявам се, че ще събера коалиция с стратегия, от която се нуждаем през идващите пет години ".

" Въз основа на стратегия и коалиция, можем да стартираме да си играем на тронове - на това кой каква служба получава. Но това е верният ред ", изясни Тимерманс.
 Тимерманс изключва коалиция с крайнодесните в Екологичен потенциал
Тимерманс изключва коалиция с крайнодесните в Екологичен потенциал

Той прикани за " прогресивно " болшинство

Бившият външен министър, а в този момент и договарящият по въпросите на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние, 68-годишен французин, не е топ избор за Комисията - само че несъмнено не е и финален .

Той е деец в Брюксел , с доста близки съдружници в Народното събрание , даже и да не се причисли към процеса да се пребори за най-високата служба.

Подобно на Вебер и огромен брой европейски водачи , в това число Меркел, той е от дясно-дясната група на ЕНП .

И сходно на Макрон, той най-малко е френцузин , в миг, когато мнозина в Париж на собствен ред желаят да управляват Комисията или най-малко нещо огромно - като Европейската централна банка .

Но депутатите наподобява са решени да почитат процеса , а в случай че Макрон блокира индивида на Меркел, тя надали ще утвърди неговия .

" Политико ": 12 души, които унищожиха евроизборите

Как най-големият либерален опит в света се докара до тук?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР