След избухването на войната в Украйна западните страни наложиха санкции,

...
След избухването на войната в Украйна западните страни наложиха санкции,
Коментари Харесай

След година война Русия остава най-големият глобален играч в ядрената енергетика

След експлоадирането на войната в Украйна западните страни постановиха наказания, ограничаващи доставките на съветски изкопаеми горива, макар огромната взаимозависимост на страните от Европейския съюз от енергоносителите от Русия. Въпреки това не бяха наложени наказания в бранша на нуклеарната енергетика, където Русия е най-големият международен състезател. Каспер Шулецки и Индра Оверланд от Норвежкия институт за интернационалните връзки разгласиха в научното списание Nature Energy разбор на протичащото се в тази област.

 

Ето главните моменти от обявата, събрани от " Медуза ".

Руската държавна корпорация за атомна сила " Росатом " е доста дейна на интернационалния пазар на нуклеарна сила от самото си основаване и се трансформира в един от водещите снабдители на основни услуги. Според публикацията в Nature Energy те включват, наред с други неща, доставка на гориво, преработване, както и създаване на енергийни блокове.

Според публикацията от 2009 година до 2018 година на компанията се падат към половината от всички поръчки за създаване на енергийни блокове по света. " Росатом " управлява 38% от международното произвеждане на уран и 46% от мощностите за обогатяване на уран. Основните съперници на Русия в региона на нуклеарната енергетика са Китай, Франция, Япония, Южна Корея и Съединени американски щати, които дружно съставляват към 40% от пазара.

По данни на самата " Росатом " към 2023 година портфейлът от поръчки на корпорацията в чужбина включва построяването на 34 енергийни блока на разнообразни стадии на осъществяване. Както пишат създателите на публикацията, главното преимущество на съветската държавна корпорация е, че " Росатом " е единствената компания, която дава всички нужни услуги в бранша на нуклеарната енергетика, до момента в който съперниците се специализират в избрани области.

След експлоадирането на войната в Украйна, както и след задълбочаването на енергийната рецесия, репутацията на Русия като благонадежден снабдител беше подкопана и редица европейски страни започнаха да слагат под въпрос дълготрайната жизненост на съдействието с " Росатом ".

По-конкретно, чешката енергийна компания ЧЕЗ подписа контракти с американската Westinghouse Electric Company и френската Framatome за доставка на нуклеарно гориво, а финландската енергийна компания Fortum анулира плана си с Росатом за създаване на нуклеарен реактор и нае Westinghouse за създаване, лицензиране и доставка на нов вид гориво за своята централа в Ловийса, написа в. " Ню Йорк Таймс ".

България, Полша, Испания, Словакия и Унгария също подписаха сходни съглашения. Уилям Фрибърн, старши редактор на осведомителната организация S&P Commodity Insights, съобщи, че в първите дни на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна съвсем всяка страна, която експлоатира реактори съветско произвеждане, е почнала да търси различни снабдители.

Шулецки и Оверланд обаче означават, че макар желанието на западните страни да диверсифицират доставките на гориво или даже да се откажат от съдействието с съветската държавна корпорация, доста съглашения с " Росатом " остават в действие. По-специално това се дължи на обстоятелството, че основаването на нови вериги за доставка на нуклеарно гориво е доста комплицирана и скъпоструваща задача, чието осъществяване може да отнеме години. Освен това нито американските, нито европейските компании ще могат да задоволят цялото търсене в кратковременен проект заради ограничавания индустриален потенциал.

Въпреки това специалистите считат, че отказването от съветското гориво е допустимо. За образец се показва Украйна, която до началото на 2000 година беше изцяло подвластна от съветските доставки, само че съумя да премине към американско гориво. Този развой обаче лиши повече от 10 години.

Анализаторите стигат до заключението, че западните страни са в избрана взаимозависимост от съветската нуклеарна енергетика и заради това не могат да наложат наказания и фрапантно да прекратят съветските доставки. Авторите обаче считат, че съдействието на западните страни с " Росатом " последователно ще понижава. Остава открит въпросът дали други страни ще последват образеца на Запада.

Източник Дир.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР