След историческата среща между Доналд Тръмп и Ким чен-ун в

...
След историческата среща между Доналд Тръмп и Ким чен-ун в
Коментари Харесай

Реакции след историческата среща между Тръмп и Ким чен-ун

След историческата среща сред Доналд Тръмп и Ким чен-ун в Сингапур заваляха и редица реакции.

Международната организация за атомна сила приветства общата декларация на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун и изрази подготвеност да предприеме дейности за инспекция на процеса по нуклеарно разоръжаване, съобщи Ройтерс. Тръмп и Ким поеха ангажимент да работят за цялостно унищожаване на нуклеарните оръжия от Корейския полуостров, а Вашингтон се ангажира да даде гаранции за сигурност.

" МААЕ е подготвена да предприеме всевъзможни инспекционни дейности в КНДР по искане на засегнатите страни, с разрешението на Управителния съвет на МААЕ ", съобщи генералният шеф на МААЕ Юкия Амано.
 Юкия Амано Guliver/Getty Images
Той добави, че " МААЕ деликатно ще следи договарянията сред двете страни по отношение на привеждането в деяние на резултатите от срещата на върха САЩ-Северна Корея ", съобщи ДПА.-->

След срещата на върха в Сингапур Тръмп сподели пред кореспонденти, че процесът по нуклеарно разоръжаване ще бъде следен от американски и интернационалните инспектори, без обаче да даде детайлности.

Японският министър председател приветства срещата Тръмп-Ким

Японският министър председател Шиндзо Абе приветства съглашението за нуклеарно разоръжаване на Корейския полуостров, подписано през днешния ден в Сингапур от американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун, съобщи Франс прес.

" Чрез тази среща на върха сред Съединени американски щати и Северна Корея, желанието на президента Ким Чен-ун за цялостно нуклеарно разоръжаване на Корейския полуостров беше доказано документално. Подкрепям тази първа стъпка към решаването на всички въпроси, свързани със Северна Корея ", съобщи Абе пред публицисти в Токио.
 Доналд Тръмп Шиндзо Абе БГНЕС

" Бил желал да благодаря на президента Тръмп, че ясно изложи въпроса за отвличанията ", сподели Абе, имайки поради японските жители, някои от тях - младежи, отвлечени от севернокорейските секрети служби през 70-те и 80-те години на предишния век, с цел да обучат шпиони, които приказват японски език и познават японската просвета.

Южнокорейският президент приветства взаимното изказване от Сингапур като историческо събитие

Южнокорейският президент Мун Дже-ин приветства взаимното изказване от Сингапур като " историческо събитие, поставило завършек на Студената война ", съобщи Франс прес. " Споразумението от 12 юни ще остане в международната история като събитие, поставило завършек на Студената война ", съобщи Мун Дже-ин след историческата среща сред американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун. Той похвали Ким и Тръмп за " тяхната храброст и решителност " и даде обещание да напише " нова история " със Северна Корея. " Обръщайки страницата на мрачното минало на войни и спорове, ние ще напишем нова глава на мир и съдействие ", показва южнокорейският президент в изказване, публикувано от кабинета му.
 Севернокорейският водач Ким Чен-ун и южнокорейският му сътрудник Мун Дже-ин Guliver/Getty Images
Европейски Съюз: Дипломацията е единственият път за дълготраен мир на Корейския полуостров

Срещата сред ръководителите на Съединени американски щати и Северна Корея удостоверява мощната ни увереност, че дипломацията е единственият път към постигането на дълготраен мир на Корейския полуостров, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
Пътят на дипломацията постоянно е изпълнен с провокации, само че постоянно приключва с компенсация. Срещата в Сингапур е извънредно значима и нужна стъпка за надграждането на достиженията от разговора сред Северна и Южна Корея, за които оказа помощ прозорливостта и решимостта на южнокорейския президент Мун Дже-ин, прибавя тя.

По нейните думи крайната цел, споделена от цялата интернационална общественост, е цялостното и необратимо унищожаване на нуклеарното оръжие от Корейския полуостров. Могерини отбелязва, че подписаното през днешния ден сред Вашингтон и Пхенян взаимно изказване е явен знак, че тази цел е постижима. Европейски Съюз, като ослепителен бранител на неразпространението на нуклеарно оръжие, в това число на ролята на Международната организация за атомна сила, остава в подготвеност да улесни идните договаряния. Европейски Съюз е подготвен да поддържа и други стъпки за построяването на доверие, за постигането на дългогодишен мир и прогрес на Корейския полуостров, освободен от нуклеарни оръжия, прибавя Могерини.

Китай предлага да се обмисли анулиране на глобите против Пхенян

Китай предложи Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да разиска анулиране на глобите против Северна Корея, в случай че страната съблюдава резолюциите на Организация на обединените нации и реализира прогрес в дипломатическите договаряния, съобщи Асошиейтед прес.

Говорител на китайското външно министерство съобщи, че Пекин " приветства и поддържа " договарянията сред севернокорейския водач Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп за реализиране на консенсус по нуклеарното разоръжаване и основаване на механизъм за мир.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР