След инцидентите покрай границата с Турция възможно ли е каналджиите

...
След инцидентите покрай границата с Турция възможно ли е каналджиите
Коментари Харесай

След инцидента на границата ни: Пренасочва ли се маршрутът на мигрантите?

След случаите около границата с Турция допустимо ли е каналджиите да употребяват нов маршрут този път през Родопите? Отговорът потърси Тихомир Игнатов, който е в региона на Маказа.

Погледите в региона бяха ориентирани още преди няколко дни поради пожарите, които бушуваха по българо-гръцката граница. Една от версиите, които се появи тогава е, че те може да са провокирани от мигранти, които лагеруват в планината.



За локалната администрация тази версия е малко евентуална, защото теренът е сложен за прекосяване.

Хората от най-южните точки по границата обаче описаха, че са виждали мигранти въпреки и това да се случва рядко. Разбира се тук не може да приказваме за гледки сходни като в Малко Търново, където каналджиите използваха цялостен рейс.

Екипът ни през днешния ден беше и от другата страна на планината, която се намира на територията на Гърция. Докато снимахме в подножието на се натъкнахме на дребна група от Пакистан.



Срещаме Ризуан, Мусин и Хамза на пътя на няколко километра от гръцкото село Состис, в подножието на Родопите. Тримата млади мъже са от Пакистан. Маршрутът до тук пазят в загадка, не желаят да приказват дали са употребявали каналджии.

" В Пакистан няма пари. Няма и задоволително храна. Икономическата конюнктура там е доста зле ", споделя Хамза.

Вероятно тримата другари са употребявали нов планински маршрут, който се употребява след стягането на контрола към защитните уреди по турско-гръцката граница.

" Ще вървим пешком до Комутини. След това можи би ще отидем в Солун, споделя Ризуан.

Българска национална телевизия: Не сте ли изтощени, имате ли задоволително храна?

- Понякога намираме храна край пътя, от време на време ни оказват помощ и хора.

Българска национална телевизия: Къде желаете да отидете, Западна Европа, Германия?

- Искам да отида във Франция.

Българска национална телевизия: Защо във Франция?

- Там живее моят брат ", прибавя Ризуан.

Местните хора в селото описват, че от време на време виждат дребни групи мигранти. От Турция бежанците влизали в България, след което по по този начин наречения родопски канал пресичали границата с Гърция. Трудният терен през планината, посипан със стръмни дерета, изисква устойчивост и добра физическа подготовка.

От другата страна на планината на няколко километра от границата в село Горно Къпиново също знаят за път в планината.

Районът на българска територия е мъчно наличен. От българска страна планината доближава 1 400 метра.

Местни хора не изключват големият пожар, който бушува на българо-гръцката граница да е провокиран от лагерен огън на мигранти в гората.



От регионалната администрация обаче настояват, че пожарникарите не са намерили следи в гората. Докато не завали дъжд теренът ще остане под 24-часово наблюдаване за нови огнища. Огънят е засегнал 14 хиляди декара - измежду тях букова гора.

" Според мен тази версия е минимална. Не е изключена, само че е минимална. Теренът е доста сложен и мигрантите, и каналджиите заобикалят да го употребяват. Засегната е 70 % от предпазената територия, анализът на действителните загуби ще бъде след година две ", споделя Бисер Николов - зам.-областен шеф на област Кърджали.

По данни на Министерство на вътрешните работи от началото на годината на влизане в България са арестувани 1855 незаконни мигранти, от които 1559 на зелена граница и 296 на граничните пунктове. Общо 82-ма души са арестувани при опит да влязат у нас през Гърция.

Последните данни на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че пред септември са арестувани малко над 2 800 незаконни мигранти. Спрямо август броят е с 23% повече. Отново най-голяма част са арестувани навътре в страната. Основно това са хора от Сирия и Афганистан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР