След инициативата на "Шоуто на Слави" за национален референдум, която

...
След инициативата на "Шоуто на Слави" за национален референдум, която
Коментари Харесай

След референдума на Слави: Никой не мисли за нов

След самодейността на "Шоуто на Слави " за народен референдум, която стартира публично на 9 ноември 2015 година, нито един предприемчив комитет не е внесъл подписка за предизвикателство на национално допитване до народа.

Това сочи регистърът по Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, поддържан от Народното събрание, написа Днес.бг.

След Слави Трифонов там са вписани единствено две оферти за народен референдум. И двете са на едни и същи варненски комитет "за избавление на България от финансовото иго и ръководство посредством директна народна власт " с едни и същи 9 въпроса по отношение на пълномощията на банки и частни правосъдни реализатори. И двете поръчки са с дата 1 юни – от 2016 година и 2017 година Както и предходната година, тримесечният период за събиране на подписи на този комитет, изтече на 1 септември, без да бъде импортирана подписка.

Преди референдума на Слави Трифонов, за 7 години бяха импортирани общо 18 оферти за национално допитване – по няколко във всяка от годините след 2010-а като се изключи 2011 година Сред основателите бяха президентът Росен Плевнелиев, депутатите от ГЕРБ, партиите Вътрешна македонска революционна организация, РЗС, "Атака ", Съюз на демократичните сили и още няколко по-малки обединения, както и няколко комитета от известни персони.

Все още не е напълно ясна ориста на референдума на "Шоуто на Слави ". По закон Народното събрание би трябвало да одобри или отхвърли с гласоподаване всеки един от трите въпроса – за мажоритарен избор в два тура, за наложително гласоподаване и за партийни дотации от 1 лев на глас годишно.

Това би трябвало да стане в тримесечен период от датата, на която ЦИК уведоми Народно събрание за окончателните резултати. Това се случи чак на 1 юни 2017 година поради проточилия се правосъден спор за валидността на допитването.

Процедурата няма нищо общо с импортирания от ГЕРБ, само че отритнат от болшинството депутати законопроект, който предвиждаше настояванията на референдума да се одобряват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР