След години на нулеви лихви по депозитите хоризонтът за българите

...
След години на нулеви лихви по депозитите хоризонтът за българите
Коментари Харесай

Лихвите по депозити вече могат да покрият очакваната инфлация

След години на нулеви лихви по депозитите хоризонтът за българите със спестявания става все по-светъл. Най-големите банки в България към момента поддържат лихвите по спестовни артикули на равнища, близки до нулата, с което не подтикват клиентите си да подават. През 2023 година обаче някои банки провокираха бранша, като приближиха лихвите по депозити до равнищата на инфлацията и по този начин притеглят от ден на ден клиенти. tbi е една от тях. През последните няколко години банката е водач във връзка с растежа на депозитния портфейл и предлаганите лихви с помощта на бизнес растежа и рентабилността си. Това е повода да беседваме с Лукас Турса, изпълнителен шеф на tbi bank, за пазара на спестявания в България и опциите за вложения, а също и за триумфа на tbi, бъдещите проекти и оферти, от които клиентите ще могат да се възползват.
Как хората могат да защитят спестяванията си от инфлацията? Кои са най-подходящите капиталови принадлежности на пазара сега?
В актуалната икономическа среда вложенията в облигации, най-много корпоративни, оферират атрактивна рентабилност, надхвърляща инфлацията. Облигациите обаче са инвестиция, подобаваща най-вече за опитни вложители. За хората, които не разполагат с огромни суми за инвестиция и нямат знанията да проучват финансовото положение на емитентите, депозитите сега са най-хубавата алтернатива за инвестиция от позиция на риск, предвидимост и възвръщаемост.
Но хората ще кажат, че инфлацията беше двуцифрена и едвам неотдавна спадна до към 6%, до момента в който най-хубавите предложения по депозити оферират малко над 3% рентабилност. Защо тогава да си открият депозит?
Една от най-често срещаните неточности, които хората вършат, е точно при разбора на доходността от по-дългосрочно складиране - те съпоставят настоящата инфлация с бъдещата възвръщаемост на спестяванията си. Ако вършиме инвестиция в този момент, би трябвало да сравнявате не актуалното, а предстоящото равнище на инфлацията с доходността, която ще получите от депозита или инвестицията за съответния интервал от време.
Значи очаквате ножицата сред инфлацията и лихвите по депозити да се затвори в близко бъдеще?
Тази ножица към този момент се затваря бързо в еврозоната, където инфлацията е под 3%, a в някои страни като Белгия, Нидерландия и Дания тя е даже негативна. В същото време лихвите по депозити в еврозоната към този момент оферират приблизително 3-4% годишна рентабилност. В България се чака инфлацията през идната година да бъде по-ниска от 4%, а за 2025 и 2026 година евентуално ще се намали под 3%. Така че, в случай че през днешния ден откриете две- или тригодишен депозит при рента 3% или по-висока, сумарно доходността е доста евентуално да покрие инфлацията за този интервал.
Реклама Това прави ли откриването на депозит уместно сега, или клиентите избират да изчакат вероятно повишение на лихвите?
Никога не чакайте! Може да изберете друга тактика във връзка с периода на депозита, само че парите би трябвало непрекъснато да работят за вас. Преди няколко години направихме телевизионна акция " Мотивирай спестяванията си ", в която наблегнахме на това, че хората не получават задоволително рентабилност от банките и би трябвало да се грижат по-добре за спестяванията си. Кампанията беше доста сполучлива, с нея даже спечелихме влиятелната премия Effie. Клиентите следва да бъдат рационални - да проучат пазара и да изберат допустимо най-хубавата оферта, без сантимент към актуалната си банка, защото депозитите до 196 хиляди лева са предпазени от страната.
Ще стартират ли най-големите банки да усилват лихвите по депозити?
Банките печелят от разликата в цената на отпусканите заеми и привличаните депозити. Колкото по-голяма е тази разлика, толкоз по-печеливша е банковата активност. По-голямата част от заемите на пазара са с плаващи лихви, които се въздействат от лихвената политика на централните банки и други съпътстващи фактори. Когато приказваме за депозити обаче, това повишение на българския пазар е доста по-бавно. Но пък клиентите към този момент имат избор, който ще става все по-голям в бъдеще. Това би трябвало да повлияе на целия пазар и да докара до по-нататъшно повишение на лихвите по депозити.
На този декор tbi bank доста усили потребителската си база и надвиши границата от 2 милиарда лева привлечени средства. Какво прави депозитите на tbi желани?
В tbi слагаме клиентите преди всичко, като не стопираме да им предлагаме едни от най-хубавите оферти на пазара. През годината няколко пъти подобрихме лихвените проценти. В момента, в случай че откриете депозит през мобилното ни приложение, може да получите най-високата рентабилност на българския пазар - 3.2% за тригодишен падеж. Заедно с една от най-хубавите лихви на пазара предлагаме на хората напълно цифров развой - по този начин могат да ръководят спестяванията си от уюта на своя дом или откъдето пожелаят. Нямаме такси за разкриване, поддържане и изтегляне на датата на падеж и даваме опция за довнасяне в 30-дневен период от откриването. Депозитите ни са лесни и комфортни за хората. Това, което виждат, е това, което получават, няма малък шрифт или подвеждащи рекламни послания. По този метод се стремим да бъдем пожеланото място за спестявания на българите. Резултатите демонстрират, че сме на прав път - продължаваме да изпреварваме пазара със стабилен растеж на депозитния портфейл над 50% за първите девет месеца на 2023 година
Какви други спестовни артикули оферирате на клиентите си?
В допълнение към срочните депозити клиентите могат да се възползват и от други спестовни решения в мобилното ни приложение. Едно от тях е разплащателната сметка с водеща на пазара рента. Много хора не могат да повярват, че е допустимо да има банка в България, която не просто да предлага безвъзмездна разплащателна сметка, дебитна карта и безграничен брой преводи без такси, а даже да олихвява парите им. Но това е реалност, просто изпробвайте безплатното ни всекидневно банкиране и ще се убедите. Освен това клиентите ни могат да си открият и виртуална " Касичка ", която им разрешава да заделят постоянно дребни суми пари за разнообразни спестовни цели. Може да отворите няколко " Касички " по едно и също време и да си ги озаглавите по отношение на задачите - да вземем за пример " Екскурзия до Лондон ", " Нов телефон ", " Концерт на Ед Шийран в София " или " Coldplay в Букурещ "... Освен да предлага улеснение тази функционалност в tbi bank app оказва помощ и за построяването на спестовни привички.
Реклама Какво още могат да чакат хората от tbi през идната година, откакто към този момент отправихте предизвикателство към пазара с карта neon и tbi bank app?
Екипът ни ще работи интензивно, с цел да поддържа клиентите и сътрудниците ни. От една страна, ще продължим да оказваме помощ на търговците да продават повече посредством мигновени и интуитивни разплащателни решения. За потребителите пък ще се фокусираме върху развиването на цифрови функционалности и новаторски решения, с които да създадем ежедневното им банкиране още по-удобно с изключение на гратис. Крайната ни цел е да дадем на клиентите достъп до най-хубавите предложения от наши търговски сътрудници и опция да пазарят всичко, от което се нуждаят, на момента, само че да разсрочват заплащането на вноски през приложението ни.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР