След година прекъсване на работа съвместната мултидисциплинарна комисия България -

...
След година прекъсване на работа съвместната мултидисциплинарна комисия България -
Коментари Харесай

Северна Македония да признае историческите реалности, призова Захариева

След година спиране на работа взаимната мултидисциплинарна комисия България - Северна Македония още веднъж ще стартира работа.

Външният министър Екатерина Захариева се надява да се навакса с работата и комисиите още другата седмица да се върнат към градивния дух на работа.

Това стана ясно след срещата на Екатерина Захариева и северно македонския й сътрудник Буяр Османи.
 Борисов не желае историята да е разкъсан мост към Европейски Съюз за Македония
Борисов не желае историята да е разкъсан мост към Европейски Съюз за Македония

Не би трябвало да има поличитески игрички, предизвестява министър председателят

Захариева се надява, че възобновяване на физическите дипломатически срещи ще докара до продължение на работата в дух на неприкритост, другарство и добросъседство. България постоянно е подкрепяла Република Северна Македония по пътя й към Европейския съюз и НАТО , подсети тя.

Захариева подсети и че България е страната, която за първи път от 15 години е сложила тематиката за европейската вероятност за разширение на страните от Западните Балкани . Фактът, че вложените съществени старания дават резултат, никой няма да оспори, уточни Захариева и добави, че страната ни през всичките години се е доказвала като добър комшия и другар.

Захариева чака комисията да се разбере за общата ни история. Комисията е историческа, а не политическа, уточни българският вицепремиер .

България от дълго време е признала актуалните политически действителности, постоянно е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Република Северна Македония, в никакъв случай не е имала териториални искания и в никакъв случай не е отказвала правото на самоидентификация на нейните жители , безапелационна бе тя.

Захариева посочи, че внушения в противоположната посока са неправилни. Външният ни министър настоя, че както България е признала актуалните действителности, по този начин е редно и Северна Македония да признае историческите действителности, свързани с процеса на основаване на новата национална еднаквост.

Бъдещите генерации няма да ни простят и самата не бих си дала прошка, в случай че изпуснем момента и не се върнем към осъществяването на контракта за другарство, добросъседство и съдействие , което да отвори пътя на Северна Македония в Европейски Съюз и НАТО, безапелационна бе Захариева.

Българският външен министър акцентира, че не желае да се основават разнообразни настроения в медийното и обществено пространство, които да пречат на духа на същинското другарство сред страните. За съседите и приятелите, каквато е България, е по-важно съседите ни да бъдат по пътя на демократичното развиване, по пътя на промените, да бъдат съдружници в НАТО и членове на Европейски Съюз, настоя Захариева.

Българският външен министър подсети и че за рецесията с ковид страната ни е подкрепила към 17 000 македонски жители да преминат през територията на България , с цел да се върнат назад в страната си. България е дарила на Северна Македония защитни средства.

Много работа има още за извършване в сферите на стопанската система, образованието, превоза, инфраструктурата и енергетиката . Забавяне има в работата и по Коридор №8, призна Екатерина Захариева.

Македонският външен министър Буяр Османи също от своя страна настоя да се употребява предишното, още повече, когато то е общо, като мост, а не като нещо, което да ни разделя.

Той благодари за поддръжката на България за пътя към присъединението на Република Северна Македония в Европейския съюз и НАТО. Направихме съществени вложения в символ на нашето другарство , удовлетворен е Османи.

По думите му двете страни са на прав път по редица значими планове, а контракта за другарство, добросъседство и съдействие би трябвало да съблюдаваме с точни осъществявания и точна рамка, настоя Буяр Османи.

Той посочи, че договорът за добросъседство бил пресечната точка за двете страни за това, че са другари и би трябвало да работят дружно. Договорът към този момент дава своите резултати, имаме воля за другарство сред двете страни и би трябвало да се постави завършек на рецидивите и омразата, която се насажда, прикани Буяр Османи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР