След година пауза заради пандемията от COVID-19 най-големият рекламен фестивал

...
След година пауза заради пандемията от COVID-19 най-големият рекламен фестивал
Коментари Харесай

Мария Тодорова, ФАРА: `Емпатията е важна, но не е добре да се злоупотребява с нея в рекламата` |

След година пауза поради пандемията от COVID-19 най-големият рекламен фестивал в България - ФАРА, се завръща още веднъж през септември. Тази година фестът ще събере експертите от информационния отрасъл в столицата. 

Част от журито на Творческия фестивал е Мария Тодорова, създател на NEXT-DC.

Тя основава организацията, съчетаваща рекламния опит с технологиите и нововъведенията, през 2010 г. NEXT-DC употребява три основни думи - концепция, технология и предприемачество, с цел да сътвори стойност за марките и обществото. Именно по тази причина е и една от най-награждаваните организации.

Мария има магистър " Плакат и Графичен Дизайн " от Българска национална академия за изящни изкуства. Рекламната си кариера стартира през 1997 година като Арт шеф в McCann Sofia. Между 2005 и 2009 тя приема предизвикването да стане Групов изобретателен шеф на Ogilvy Sofia. В този интервал нейният екип печели два пъти наградата за Креативна организация на годината за 2008/2009 година, Агенция на годината на Effie за 2008 година, както и печелят премиите Golden Drum и David Ogilvy.

През 2011 година Мария е номинирана за „ Жена на годината “ за принос в актуалната българска просвета като куратор на Sofia Design Week. Също по този начин тя е част от класацията „ Топ 100 на най-влиятелните дами в България за 2012 година “.

ФАРА се организира към този момент 20 години. Как оценявате измененията в похватите, критериите и концепциите в рекламния свят през днешния ден?

Сред позитивните промени е това, че рекламата стана по-емпатична и марките повече от всеки път имат опция да вземат участие в положителни трендове и процеси в обществото, да показват позиция. Разбира се, в случай че имат достатъчната визия и храброст като Nike и акцията им с Colin Kaepernick да вземем за пример.

Негативните — спекулацията с данни и резултати в диджитъл.

Забелязвате ли фрапантна смяна в метода и тактиките на рекламните организации у нас след пандемията?

Увеличиха се медийните вложения за разлика от тези в забавни прекарвания за потребителите. Много марки се свиха и изчакват, дълготрайно това не е добра посока за развиване на никой бранш. От друга страна има отрезвяване.

Кои са най-големите провокации за Вас по време на оценяването?

Спекулациите с данни доста ме тормозят, и защото имам задоволително опит в диджитъл, ще проследявам дали правилно се пресмятат резултатите на една акция и нейното въздействие върху марката и обществото. Практиката в последно време е да се вършат акции, стъпващи на измислени проблеми или проблеми със противоречиви резултати. Това също е нещо, което не одобрявам като наклонност. Емпатията е значима, само че не е добре да се злоупотребява с нея в рекламата. Генерално не обичам и не поддържам спекулативната креативна работа, изключително през днешния ден, в тази обстановка.

Какви реклами, персонално Вие (като експерт от сектора, само че и потребител), бихте желали да виждате повече в българското медийно пространство?

Кампании, които стъпват на същински инсайт/проблем,  релевантен до хората и обществото. За мен също е значимо една акция да бъде осъществена модерно и като дизайн, и като език. Не обичам „ кул “ жаргона или да приказваме на езика на „ младите “ в рекламата. Ние имаме отговорност като отрасъл към общественото говорене.

Има ли разлика в трендовете у нас и в чужбина? Свидетели сме на все по-креативни рекламни подходи у нас. Смятате ли, че българските експерти в сектора могат да се мерят с тези на Запад?

За страдание има международна обезценка в нашия отрасъл, доста противоречиви акции с изкуствени проблеми биват награждавани, което възпитава в неприятен усет. Но в това време акции като тези на Nike, Burger King са доста вдъхновяващи като послания и позиция. Държа да подчертая, че и в същото време те, с изключение на награждавани, са и със страхотни резултати като продажби. Защото кликовете са значими, само че единствено в случай че се извършва крайната цел, а точно марката или услугата да имат повече същински консуматори.

Искам да видя същата храброст, позиция, високи критерии като екзекуция и у нас. Но вървим напред и премията на McCann София в Кан го потвърждава.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР