След гласуване в два тураВъпросът е дали разпадащото се 47-о

...
След гласуване в два тураВъпросът е дали разпадащото се 47-о
Коментари Харесай

1411 съдии избраха шестима колеги в новия ВСС

След гласоподаване в два тура
Въпросът е дали разпадащото се 47-о Народно заседание може да избера останалите 11 членове на съвета

Конституционен съд взема решение може ли да се удължи мандатът

Шестима съдии, множеството от които административни ръководители в окръжни и районни съдилища, бяха определени за членове на бъдещия Висш правосъден съвет (ВСС). Вотът се организира в два тура през уикенда и резултатите станаха известни късно вечерта в неделя.

Право на глас за вота имаха 2197 съдии от цялата страна, като множеството от тях се включиха онлайн. В първия тур участваха 1442-ма магистрати, само че той се провали, тъй като никой от 15-те претенденти не получи повече от половината от гласовете. В неделя това условие отпадна, в изборите гласоподаваха 1411 съдии (64,22% от имащите право на глас) и за член на Висш съдебен съвет с най-голяма поддръжка от 721 гласа бе определена Мария Терзийска, заместител ръководител на Окръжния съд във Варна. Явор Колев - ръководител на Административния съд в Пловдив получи 699 гласа, Миглена Тянкова - ръководител на Окръжния съд в Хасково - 676, Васил Петков - ръководител на Окръжния съд в Ямбол - 645, Даниела Александрова - заместител ръководител на Софийския областен съд - 591 и Младен Димитров - ръководител на Районния съд във Велико Търново - 552.

Така в бъдещия Висш съдебен съвет съдиите не изпратиха нито един собствен сътрудник висш или апелативен арбитър и единствено един магистрат от София, като останалите са от Варна, Пловдив, Ямбол, Хасково и Велико Търново.

На 9 и 10 юли следва и прокурорите от цялата страна да гласоподават за своите четирима представители в кадровия орган на правосъдната система. Следователите към този момент дадоха своя избор за Петко Петков, ръководител на тяхната професионална Камара.
Остава обаче огромният въпрос - дали разпадащото се 47-о Народно заседание може да избере останалите 11 членове на Висш съдебен съвет. За всеки от тях би трябвало да се гласоподава с квалифицирано болшинство от над 160 депутати.

Мандатът на настоящия Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври. Дали обаче той може да бъде удължен, в случай че не е определен новия състав - не се знае. Отговор евентуално може да се съдържа в решението на Конституционния съд, който би трябвало да се произнесе дали Инспекторатът към Висш съдебен съвет може да работи, в случай че не определен новия му състав - т.е., дали съгласно Конституцията потребността от непрестанно действие на избран избирателен орган взема превес над мандатността.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР