След фалита на две големи американски банки настъпи паника на

...
След фалита на две големи американски банки настъпи паника на
Коментари Харесай

Ефектът на доминото проработи. В САЩ изплува поредната проблемна банка

След банкрута на две огромни американски банки настъпи суматоха на пазара. Федералният запас сподели, че обстановката се е нормализирала. Публикуването на финансовите доклади обаче донесе някои изненади. Акциите на „ Първа републиканска банка “ се сринаха с съвсем 50% заради рекордно приключване на депозити от 100 милиарда $. Кой е идващият?

Ехо от сриване

До затварянето на фондовата борса на 25 април акциите на „ Първа републиканска банка “ се търгуваха на най-ниското си равнище до момента - 8,1 $. Така реагираха вложителите на финансовия доклад за първото тримесечие. Банката сподели, че клиентите са изтеглили 100 милиарда $ от сметките си. Депозитите са намалели с над 40%.

През март банкрутира „ Банката на Силициевата котловина “ (БСД) - 16-та банка във връзка с активи в Съединените щати. Беше цялостна изненада. БСД се специализира в започващи компании от Силициевата котловина, само че дългогодишни клиенти внезапно изхвърлиха акциите на промишлеността и изтеглиха средства. Общо 42 милиарда $ са изтеглени от депозити.

Тогава анализаторите показаха, че високите лихви на Федералния запас са изиграли жестока смешка на банката. Дълго време те бяха невиждано ниски. БСД събра десетки милиарди от фондове за рисков капитал през този интервал и влага в дълготрайни облигации за започващи компании. Оказа се капан.

Акциите на други играчи с сходен портфейл от скъпи бумаги също незабавно поевтиняха. Започнаха да приказват за резултата на доминото и за рисковете от систематична рецесия. За всеки случай управляващите затвориха и „ Сигничър Банк “ в Ню Йорк.

Правителството увери: всичко е под надзор. Федералният запас предприе ограничения. По-специално стартирах Програмата за срочно финансиране. На проблематичните участници на пазара бяха препоръчани заеми със специфична цел за връщане на депозити.

Не всичко е толкоз просто

Както изяснява Владислав Антонов, финансов анализатор, загубите можеха да бъдат още по-големи, в случай че не беше помощта, която „ Първа републиканска “ получи от „ Ситигруп “, „ ДжейПи Морган Чейс “ и „ Уелс Фарго “.

„ Тези събития демонстрират финансова неустойчивост в Съединени американски щати. Акциите падат заради справедливи стопански аргументи: солиден отлив на депозити, понижаване на облагите на банките “, отбелязва той.

Според него обаче е рано да се вършат заключения. Продажбата на 50-100 милиарда $ активи на „ Първа Републиканска “ ще укрепи салдото.

„ Както Федералният запас, по този начин и Министерството на финансите на Съединени американски щати посредством Федералната организация за гарантиране на депозитите наблюдават от близко обстановката и в краен случай, в случай че няма „ пазарно решение “, те просто ще вземат Прокуратура на Република България под външно ръководство, предоставяйки гаранции за сигурността на депозитите, както направиха през март със БСД и „ Сигничър “, прибавя анализаторът Алексей Фьодоров.

Скъпи пари

Въпреки това има рецесия на доверието в американската финансова система.

" Въпреки че банката предишния месец получи 92 милиарда от Федералния запас и държавните кредитни групи, с цел да има с какво да върне депозитите, това не възпря клиентите - приключването продължи. Заетата сума е единствено 52% от депозитите, които са имали на своите баланс при започване на годината. Има информация, че Федералният запас е подготвен да даде ликвидност на банката, а американските управляващи възнамеряват да я национализират “, споделя анализаторът Евгений Шатов.

Освен това, акцентира той, основните опасности не са изчезнали. Основният проблем е внезапното повишаване на лихвените проценти. Трябва да увеличите лихвите по депозитите. А заемите от Федералния запас нарастнаха. Основният източник на доходи за банките са погасителните вноски по заеми, издадени в интервал на ниски лихви.

" Така приходите на банките понижават, а разноските порастват. Това основава съществени усложнения ", изяснява Шатов.

Според него различен проблем може да бъде ипотечното кредитиране. Близо 70% от заемите за недвижими парцели в Съединени американски щати идват от дребни районни банки.

Под опасността от „ Синхрони “, „ Дискавър Файненшъл “, „ Уестърн Алайънс “, „ Вали Нешънъл Банк Корп “, „ Асошиейтед Банк Корп “., счита анализаторът. Причината е същата: съотношението заеми към депозити е прекомерно високо, т.е. по-голямата част от заемите се финансират със заемни средства.

Лош сигнал

Според множеството наблюдаващи, до момента в който разтърсванията на районната „ Първа републиканска банка “ и нейните братя няма да провокират нова вълна от продажби на акции.

„ Тъй като всички към този момент са показали своите финансови доклади за първото тримесечие и вложителите не са видели никакви уязвимости в балансите, няма доказателства за преход на проблеми към огромните банки “, отбелязва анализаторът Алексей Фьодоров.

Но европейският пазар също може да провокира суматоха. Там ЕЦБ също продължава да покачва нападателно лихвите, което заплашва да докара до същата неволя.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР