След ескалацията на конфликта между палестинската групировка Хамас и еврейската

...
След ескалацията на конфликта между палестинската групировка Хамас и еврейската
Коментари Харесай

Франция поиска от САЩ да се намесят и да спрат конфликта между Хамас и Израел

След ескалацията на спора сред палестинската формация Хамас и еврейската страна не закъсняха и мненията на международните политически водачи.
Още по тематиката
Франция е уверена, че Съединени американски щати са тези, които би трябвало да сложат завършек на спора.

Съединени американски щати би трябвало да се намесят, с цел да се постави завършек на избухналото още веднъж принуждение сред израелци и палестинци, съобщи през днешния ден по телевизия " Франс 2 " френският държавен секретар за европейските въпроси Клеман Бон, съобщи Франс прес.

" Америка би трябвало да се ангажира. Ясно е, че през днешния ден точно тя към момента разполага с главните дипломатически лостове, даже в случай, че се постанова по-силно наличие на Европа ", съобщи Бон. " Ескалацията е трагична и в действителност би трябвало да взе участие Джо Байдън и американската администрация дружно с нас ", добави той. " Трябва да участваме - европейци и американци, дружно с Израел и Палестинската самостоятелна власт, в опит да намерим решение в околните дни ", настоя Бон.

Част от левицата във Франция подлага държавното управление на остри рецензии, смятайки го за прекомерно произраелско, отбелязва Агенция Франс Прес.

Страните в спора не трябва да бъдат противопоставяни - " тези, които биха споделили, че това е експанзия на Израел против Палестина или противоположното, се лъжат ", добави Клеман Бон.

Изострянето на насилието сред израелци и палестинци обърква държавното управление на Байдън през първите му четири месеца на власт, в които то се пробва да създаде близкоизточна политика, която счита, че ще бъде по-трайна и по-справедлива от тази на предшестващото ръководство, написа Асошиейтед прес в собствен материал.

И израелците, и палестинците отхвърлят апела на държавното управление на Байдън всички страни да правят отстъпка след конфликтите сред израелските сили за сигурност и палестинците в Източен Ерусалим, които прераснаха в ракетни набези против Израел от следената от Хамас линия Газа и ответни удари от израелската войска, добавя медиата.

" Посланието на Държавния департамент на Съединени американски щати не е задоволително за мен ", съобщи в Туитър израелският дипломат в Съединените щати Гилад Ердан. " Невъзможно е да сложиш в едно и също обръщение изказвания на израелски водачи, които приканват за успокоение, дружно с подстрекатели и терористични организации, които изстрелват ракети. "

От палестинска страна има отчаяние, че Съединени американски щати протакат приемането на изказване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което съгласно тях е прекомерно неподходящо към Израел.

Британският министър председател Борис Джонсън прикани през днешния ден Израел и палестинците да проявят " въздържаност ". " Обединеното кралство е доста загрижено от възходящото принуждение и цивилните жертви; имаме предпочитание за незабавна деескалация на напреженията ", съобщи той в Туитър.

А в телефонен диалог с президента на Турция Реджеп Ердоган съветският президент Владимир Путин прикани за деескалация, съобщи Франс прес. Турският му сътрудник пък настоя на Израел " да бъде даден урок ".

Както заяви пресслужбата на Кремъл, Путин и Ердоган са изразили дълбока угриженост от продължаващите стълкновения и увеличението на броя на умрелите и ранените.

Президентът Путин поддържа положителни връзки с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и с палестинските водачи, отбелязва Франс прес.

Турското президентство изрази доста по-настъпателната позиция на Ердоган, който е подчертал, че е належащо интернационалната общественост да даде непоколебим и възпиращ урок на Израел. Той е осъдил " наглото нахлуване против джамията Ал Акса (в Ерусалим) и палестинците ", сподели Анкара.

Пламенен бранител на палестинската идея, турският държавен глава е подчертал също нуждата да се работи върху концепцията за разполагане на интернационалните сили за отбрана в региона, които да пазят палестинското население.

Изявленията са направени на фона на засилено напрежение и принуждение, лишило живота на повече от 40 души в линията Газа, бомбардирана от израелските сили, и в Израел, обстрелван с ракети от Хамас.

За през днешния ден е планувано изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който в понеделник не съумя да реализира единодушие по обща декларация.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф разкритикува през днешния ден Израел, заявявайки, че еврейската страна е виновна за утежняването на обстановката в района, представен от ДПА.

Министърът изрази тази позиция след идването си в Сирия за договаряния във връзка последните развития в района, оповестиха държавни медии. Израел е замесен в безизходна борба с палестински екстремисти, при която бяха убити десетки души през последните два дни.

Зариф осъди, по думите му, невижданите и " незаконни дейности на ционистите " в линията Газа и на окупираните територии.

Иранският министър, който се срещна със сирийския си сътрудник Фейсал Мекдад, съобщи, че Сирия " като една от водещите страни в оста на съпротивата има доста значима роля в тази тенденция ", съобщи формалната сирийска осведомителна организация САНА.

Мекдад сподели, че визитата на Зариф идва в съдбоносен миг за района, когато " нападателната западна, американска и израелска политика ескалират и палестинският народ в този момент страда вследствие на кървавите способи " на Израел.

Сирийският министър добави, че Дамаск и Техеран координират тясно позициите си по отношение на обстановката " на окупираните територии ".

Иран е един от основните съдружници на сирийския президент Башар Асад в района, отбелязва ДПА.

Коментар пристигна и от генералния прокурор на Международния углавен съд Фату Бенсуда, която съобщи, че е разтревожена от ескалацията на насилието сред израелци и палестинци и загатна за вероятни военни закононарушения, съобщи Франс прес.

" С огромно безпокойствие означавам ескалацията на насилието на Западния бряг, в това число в Източен Ерусалим, а също по този начин в Газа и в близост, и опцията да са осъществени закононарушения по смисъла на " Римския статут ", основополагащия текст за юрисдикцията на съда ", написа в Туитър Фату Бенсуда.

В началото на март тя стартира следствие на хипотетични военни закононарушения в палестинските територии - самодейност, отхвърлена от Израел, само че приветствана от палестинците. Преди това съобщи, че има учредения да се допуска, че израелски бойци, израелски управляващи, палестинското придвижване Хамас и други палестински групировки са направили закононарушения по време на войната в Газа през 2014 година

Днес тя акцентира, че следствието ѝ ще обхване дейностите на " всички страни ", с цел да бъде избрана възможната " самостоятелна наказателна отговорност съгласно статута ". " Офисът ми ще следи развиването на обстановката на терена и ще вземе поради всички въпроси, които са от негова компетентност ", увери прокурорката.

За разлика от Палестина, която не е интернационално приета страна, Израел не е член на МНС и гневно се опълчва на каквито и да било следствия, показва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР