След експлозията при язовир Нова Каховка в Южна Украйна, която

...
След експлозията при язовир Нова Каховка в Южна Украйна, която
Коментари Харесай

Русия: Нова Каховка е наводнена, Киев: Руските военни обстрелват райони с евакуиращи се хора

След детонацията при язовир " Нова Каховка " в Южна Украйна, която унищожи и водноелектрическата централа, в града е оповестено изключително състояние, съобщи ДПА, цитира Българска телеграфна агенция.

 

" Градът е наводнен ", съобщи Владимир Леонтиев, началник назначената от Русия администрация на град Нова Каховка. По думите му електроцентралата също е под вода. От окупираната от руснаците страна на река Днепър общо 600 къщи в три региона са наранени от тежките наводнения, добави той.

 

Според Леонтиев равнището на водата в град Нова Каховка, ситуиран под язовира, чиято стена се скъса през нощта, се е покачило до 11 метра, съобщи ТАСС.

 

Скоростта, с която понижава равнището на водата в резервоара на язовир " Нова Каховка ", се форсира до 35 сантиметра на час, съобщи Владимир Рогов, назначен от Русия формален представител в следената от Москва част на Запорожска област в Украйна, съобщи Ройтерс.

 

Пробивът на язовира, който зарежда част от водата за изстудяване на АЕЦ " Запорожие ", провокира опасения за повреда в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, ситуирана на фронтовата линия във военния спор сред Русия и Украйна.

 

Руските следствени управляващи, които се занимават с тежки закононарушения, оповестиха, че са започнали  следствие по отношение на разрушаването на язовир " Нова Каховка " тази нощ в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна, съобщи Ройтерс.

 

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко съобщи, че Русия обстрелва региони в южната Херсонска област, откъдето през днешния ден се изтеглят хора след разрушаването на язовир " Нова Каховка ". Двама полицейски чиновници са ранени, заяви Ройтерс.

 

" Руските военни не престават да обстрелват територии, където се ползват ограничения за евакуация. Преди един час двама служители на реда бяха ранени в региона. Обстрелът продължава и сега ", съобщи Клименко пред украинската телевизия. Той също по този начин предизвести за нарасналата заплаха от мини поради увеличение равнището на водата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР