След една твърде постна 2018-та година, в рамките на която

...
След една твърде постна 2018-та година, в рамките на която
Коментари Харесай

Руската тежкотоварна ракета Протон-М се завръща: гледайте изстрелването тази вечер на живо!

След една прекомерно постна 2018-та година, в границите на която бяха маркирани единствено две изстрелвания, и след едно съвсем празно полугодие на 2019-та, ракетата “Протон-М ” се връща в играта! Първият старт за годината ще е реалност довечера в 20:42 ч. българско време и Роскосмос обезпечава лъчение онлайн.

Линкът, от който можете да гледате изстрелването, е този: http://online.roscosmos.ru 

Ако всичко мине наред, в орбита ще бъде изведен спътникът “Ямал-601 ”. Той е направен от френско-италианската компания Thales Alenia Space за потребностите на “Газпром галактически системи ”.

Напомням на читателите, че допреди няколко години Русия беше водач в сателитните изстрелвания, а ракетите “Протон ” летяха типично по 8-9 пъти годишно. Това се промени внезапно през 2017-та, когато по едно и също време се случиха няколко фактора: бум на американски галактически компании като СпейсЕкс, след което доста клиенти се ориентираха към новите частни ракети, установяването на недостатъци в създадените двитатели за “Протон-М ”, чести повреди на съветски ракети и в резултат на тях оскъпяване на застраховките на сателитните изстрелвания. 

В началото на годината бе даден знак, че тази година Русия може да се реваншира и да изстреля до 10 ракети “Протон-М ”. Но първите месеци отминаха без никаква интензивност, като днешният пуск е дебютен за 2019-та. За сметка на това тазвечершният старт е забавен, тъй като в случай че той е сполучлив, през месец юни ще има ново изстрелване на “Протон-М ”, този път с руско-немската научна обсерватория “Спектр-РГ ”. 

Снимка от извеждането на ракетата “Протон-М ” със спътника “Ямал-601 ” на стартовата площадка. Фото: КЦ “Южный ”/ЦЭНКИ

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР