След един отказ от разследване и след намеса на Апелативната

...
След един отказ от разследване и след намеса на Апелативната
Коментари Харесай

История с ваучери... Прокуратурата премисли и ще разследва

След един отвод от следствие и след интервенция на Апелативната прокуратура на София, държавното обвиняване ще проверява подозрения, че е нарушен Законът за отбрана на класифицираната информация. Евентуалният извършител е Държавна организация " Разузнаване ", излиза наяве от днешно известие на обвинителите.

Сигналът се отнася за извършена социална поръчка за избор на оператор за разработване на ваучери за храна, при която е позволено нарушаване, обвързвано с данни на чиновници на ДАР.

" По случая е предоставена и извършена предварителна инспекция от Държавна организация „ Национална сигурност “, след което наблюдаващият прокурор от СГП е постановил отвод за формиране на досъдебно произвеждане. "

Сега обаче апелацията счита, че отводът не е закономерен. Материалите са върнати на Софийска градска прокуратура за продължение на следствието

Историята потегли от ръководителя на ДСБ ген. Атанас Атанасов, съгласно който има " пробив в Националната сигурност, като са осветени чиновници на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) поради ваучери за храна "

" Това е тежко нарушаване на разпоредбите за работа с класифицирана информация ", сподели Атанасов в Народното сърание и настоя да бъде формирано досъдебно произвеждане за длъжностно закононарушение.

" Става въпрос за социална поръчка за ваучери за храна, които се раздават на чиновниците от разузнаването. Когато отидат чиновниците на разузнаването в магазина, тези, които им виждат ваучерите, си давате сметка какво става ", заключи Атанасов за проблема. Определи го като тежък скандал и пробив.

Ето и истинското известие на държавното обвиняване:

Софийска апелативна прокуратура анулира разпореждане за отвод от формиране на досъдебно произвеждане за нарушавания на Закона за отбрана на класифицираната информация от ДАР

По предписание на Върховна прокуратура в Софийска апелативна прокуратура е осъществен надзор за правомерност на разпореждане за отвод от формиране на досъдебно произвеждане на Софийска градска прокуратура по сигнал за нарушавания на Закона за отбрана на класифицираната информация от Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР).

Сигналът се отнася за извършена социална поръчка за избор на оператор за разработване на ваучери за храна, при която е позволено нарушаване, обвързвано с данни на чиновници на ДАР.

По случая е предоставена и извършена предварителна инспекция от Държавна организация „ Национална сигурност “, след което наблюдаващият прокурор от СГП е постановил отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Той е приел, че не са открити данни, обосноваващи корупционно или друго действие, съдържащо признаците на закононарушение от общ темперамент по смисъла на Наказателен кодекс.

След запознаване със събраните доказателства и правните заключения в постановлението при реализирането на контрола за правомерност прокурор от Софийска апелативна прокуратура е открил, че постановлението на СГП следва да бъде анулирано като голословно, погрешно и незаконосъобразно.

Материалите по досъдебното произвеждане са върнати на Софийска градска прокуратура за продължение на следствието.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР