След двуседмични стачки във Франция, протестното движение в петролните рафинерии

...
След двуседмични стачки във Франция, протестното движение в петролните рафинерии
Коментари Харесай

Многохиляден протест в Париж срещу поскъпването на живота

След двуседмични стачки във Франция, протестното придвижване в петролните рафинерии е на път да обхване и други браншове на стопанската система, като през идващите дни са планувани нови протестни дейности.

Френският ляв алианс Nupes прикани за шествие против инфлацията и изменението на климата в неделния ден, преди плануваната за вторник обща стачка в обществения бранш, която може да наруши превоза в цялата страна. Според известия в медиите десетки хиляди хора са се присъединили в демонстрациите в неделя.

От предходната седмица стачките на служащите в петролния бранш доведоха до спиране на работата на петролните уреди и дълги опашки пред бензиностанциите, изключително в региона на Париж и в северната част на Франция. Въпреки че нещата към момента не са се нормализирали, макар споразуменията с някои от водещите профсъюзи, придвижването рискува да се популяризира в допълнение, като продължава да приканва за стачки в други браншове.

В изискванията на висока инфлация след войната в Украйна недоволството измежду гласоподавателите нараства и има опасения, че продължаващите индустриални дейности могат да доведат даже до повтаряне на митингите на " жълтите жилетки ". Левите партии, които се показаха мощно на неотдавнашните парламентарни избори, се надяват да провокират социална съпротива против държавното управление поради възходящите сметки за електричество и отопление.

" Предстои ни седмица като никоя друга ", съобщи в неделя пред многохилядното голям брой в Париж Жан-Люк Меленшон, един от водачите на левия алианс Nupes, заяви Агенция Франс Прес. " Всички се събираме. Започваме го с това шествие ", сподели той.

" Това не е протест на господин Меленшон ", сподели той преди началото на митинга, по телевизионния канал France 3. " Това е шествие на хората, които са гладни, на които им е студено и които желаят да получават по-добри заплати ".

Организаторите настояват, че в неделното шествие са се присъединили 140 000 души, до момента в който управляващите правят оценка броя им на 30 000, съгласно известия в медиите.

Очаква се във вторник в отговор на апелите на френските синдикати да излязат на митинг и работещите в обществения бранш, като учители, служащи в нуклеарната промишленост и железничари.

През последните дни държавното управление на френския президент Еманюел Макрон работи интензивно за намиране на решение за разрешаване на стачките в петролните рафинерии в опит да върне нещата към естествен живот. По-рано тази седмица Макрон съобщи, че спорът би трябвало да бъде позволен скоро./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР