След двугодишна пауза Етнографският музей в Пловдив възобновява традиционния еснафски

...
След двугодишна пауза Етнографският музей в Пловдив възобновява традиционния еснафски
Коментари Харесай

Пловдивският еснаф почита Свети Спиридон

След двугодишна пауза Етнографският музей в Пловдив възобновява обичайния филистерски празник „ Св. Спиридон “. В двора на музея ще бъде заимствуван занаятчийският обред, честван още от епохата на Възраждането.

Шествие от празнично облечени занаятчии и жители ще потегли под съпровода на гайда и барабан към църквата „ Св. Богородица “ в града на тепетата, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на умрелите майстори, всички ще се върнат в Етнографския музей. Там устабашията (най-старият и уважаван майстор) ще извика претендентите за майстори, ще държи напътствена тирада, ще ги препаше през рамо с червен пояс и ще им връчи новите свидетелства.

В предишното еснафът им подарявал непретенциозен набор от принадлежности, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „ Стани като мен! “. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща софра и се веселили както прилича.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР