След двудневното заседание в Скопие на Смесената експертна комисия за

...
След двудневното заседание в Скопие на Смесената експертна комисия за
Коментари Харесай

В Скопие бе подписан протоколът на Смесената експертна комисия за изграждане на ГКПП Струмяни-Берово

След двудневното съвещание в Скопие на Смесената експертна комисия за нов общ интернационален пътен граничен пункт и пътна връзка, който ще свързва община Струмяни на територията на Република България и община Берово на територията на Република Северна Македония, беше подписан протоколът от работата ѝ. С това стартира и съответната работа по същинското планиране и построяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт сред двете страни.

От българска страна протоколът бе подписан от Милен Обретенов, шеф на Дирекция " Управление на териториалното съдействие ", а от страна на Северна Македония от Якуб Реджепи, шеф на Дирекция " Международно право и консулски въпроси " към Министерството на външните работи.

„ Уточнихме главните механически характерности на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, нужната инфраструктура. Бенефициент от българска страна е Областна администрация Благоевград, а от страна на Северна Македония - Агенция Митници. Вече можем да стартираме същинската работа по построяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни-Берово ”, сподели за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Благоевград Николай Шушков, на който с решение на Министерския съвет са предоставени уговорките по проектирането и построяването на пункта от българска страна.

Пунктът ще е предопределен единствено за транспортни средства до 3,5 тона, а строителството на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Струмяни-Берово “ ще бъде финансирано с над 10 млн. евро от ръководената от Министерство на регионалното развитие стратегия за трансгранично съдействие сред Република България и Република Северна Македония 2021-2027 година

„ Следващата ни работна среща ще се организира през октомври, като хазаин ще бъде Областна администрация Благоевград, а на нея ще бъдат показани и съответните планове за реорганизация на пункта от страна на Северна Македония и построяването му от българска страна, както и построяването на 7 км права от с. Раздол до бъдещия граничен пункт. Този четвърти пункт сред България и Република Северна Македония е нужен и значим за хората и от двете страни на границата и България демонстрира воля след толкоз години на очакване той да бъде отворен ”, сподели за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Благоевград Николай Шушков, който преди съвещанието, дружно с Тони Якимовски, представител на Програмата за трансгранично съдействие сред двете страни, организира протоколна среща с архиепископа на Православната черква в Северна Македония Стефан.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР