След две седмици в Лвов, където отразява събитията, военният кореспондент

...
След две седмици в Лвов, където отразява събитията, военният кореспондент
Коментари Харесай

Журналист от португалската телевизия RTP пред БНТ: В Москва вече знаят, че са изгубили войната

След две седмици в Лвов, където отразява събитията, военният сътрудник на португалската социална телевизия Жозе Родригеш душ Сантуш счита, че в Москва към този момент знаят, че са изгубили тази война и търсят метод да излязат от обстановката. Той е добре прочут в България и като създател на международни бестселъри. От Лисабон той даде особено изявление за Българска национална телевизия.

Библейски подиуми с реки от бягащи хора посрещат Жозе Родригеш душ Сантуш при влизането му в Украйна при започване на съветската инвазия.

" Помня, когато пресичах границата с Украйна, снимах един човек - Андрей, който влизаше в Украйна, с цел да се бие. Това беше на втория ден от съветското навлизане. Стоеше от едната страна на телената мрежа на границата. А от другата страна видя собствен родственик, човек от неговото семейство, който бягаше от Украйна. Двамата стопираха и си говореха от двете страни на оградата. Това беше обстановката ", изясни той.

Лвов е градът, в който се събра най-голямото голям брой бежанци. Украинците не вярвали до последния момент, че немислимото ще стане действителност. Сега към този момент имат вяра, че могат да победят, само че даже и да не съумеят - в никакъв случай няма да се подчинят на Русия.

" Украинците ми споделят: през 2014 година ние изхвърлихме нашия президент, тъй като беше посочен от Москва, както е в Беларус. Но ние усетихме усета на свободата. Не желаеме да " избираме " президент, посочен от Москва. Край с това. Ние познаваме усета на свободата, тъй че евентуално войната ще е дълга, само че най-сетне ние ще победим. Те имат тази доста мощна религия в успеха. Ако погледнете на картата какъв брой е територията под съветски надзор - тя е доста малко, към 15%. Това е изумително, поради обстоятелството, че сме в четвъртата седмица на войната. Мисля, че в Москва към този момент са осъзнали, че няма да завоюват. Проблемът е по какъв начин да излязат от дупката, в която сами влязоха. И по тази причина не престават войната, до момента в който намерят метод да излязат някак от обстановката ", споделя журналистът.



Жозе Родригеш душ Сантуш е водещ на централната емисия вести на RTP. Отразявал е военни спорове на Балканите, в Близкия изток и Африка. Награждаван с влиятелни интернационалните оценки за работата си като публицист. Бил е очевидец на началото на няколко войни.

" Изправени сме пред потреблението на доктрини от Втората международна война - масирани удари, огромно напредване на войски, въобще този стар метод на водене на война от една суперсила е доста неочакван. Не чаках една суперсила да води война в 21 век по модел от първата половина на 20-и век. А това прави Русия ", разяснява душ Сантуш.

За португалския публицист Западът е посочил своята увереност пред лицето на опасността.

" През 2014 година, когато руснаците превзеха Крим без борба. Това сътвори усещането в самата Русия, че Западът е разграничен, слаб и декадентен. И в случай че те създадат още едно, по-дръзко изпитание, солидарността ще се изпари. Тук сбъркаха. Мисля че Русия, както и Китай, този път научиха урок за Запада и демократичните демокрации, който до момента не знаеха. И той е: демократичните демокрации имат мудни реакции, пробват се да реализират консенсус, само че в сега, в който осъзнаят, че са изправени пред опасност, се сплотяват. И то освен държавните управления, само че и пред хората на улицата. Тази война припомня за американския 11-и септември. Тя е европейският 11-и септември. Хората прогледнаха за заплахата и в този момент желаят от своите държавни управления да спрат руснаците. И по този начин западните демокрации станаха радикални по отношение на Русия, а Русия не очакваше това... Стана ясно, че Западът не е слаб, не е разграничен и не е декадентен ", съобщи журналистът.

Прогнозата на военния сътрудник е, че войната ще е дълга, само че украинците и Западът се изправят в нея по-единни отвсякога.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР