След две години прекъсване заради Covidпандемията в кюстендилското с. Шишковци

...
След две години прекъсване заради Covidпандемията в кюстендилското с. Шишковци
Коментари Харесай

Стартира 3-дневният фестивал "Балканска черга" в село Шишковци

След две години спиране поради Covidпандемията в кюстендилското с. Шишковци се открива тридневният фестивал " Балканска рогозка ". Традиционни участници са фолклорни сформира, занаятчии, художници от България, Сърбия и Македония, заяви БНР.

В центъра на селото ще бъде опъната 140-метрова рогозка, с която ще бъдат приветствани гостите на феста. Поводът са 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, който е живял в Шишковци повече от 30 години.

Фестивалът е умислен като конгрес с присъединяване на фолклорни реализатори и групи, занаятчии и изкусни майстори, планувани са кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и доста изненади за дребни и огромни от идващите от целия Югозапад посетители.

На втория ден майсторки на месивата ще подредят 10-метрова рогозка от зелници, баници и погачи, като и ще има конкурс " Зелника на Майстора ". Сръчни домакини от България, Сърбия и Северна Македония ще покажат образно по какъв начин се месят баници и по какъв начин се подготвя обичайният за района качамак.

Борислав Крумов от управлението на сдружението " Роден край " и уредник на фестивала:

" Тази година демонстрираме някакъв поминък, и галерия на минерали ще бъде показана. Нашите другари от Босилеград ще покажат по какъв начин се прави айвар, типично ядене за някогашна Югославия. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР