След двайсетгодишно присъствие в Афганистан най-дългата водена от САЩ война

...
След двайсетгодишно присъствие в Афганистан най-дългата водена от САЩ война
Коментари Харесай

Лесната победа на талибаните силно накърни имиджа на Америка

След двайсетгодишно наличие в Афганистан най-дългата водена от Съединени американски щати война завършва със зрелищна победа на талибаните, която трайно ще помрачи имиджа на първата международна мощ.

Вчерашното проваляне на афганистанското държавно управление и на армията му, финансирана от Вашингтон, бягството на президента Ашраф Гани от страната, евакуирането на личния състав на американското посолство с хеликоптери - тези исторически обстоятелства може да натежат надалеч повече от уверенията на държавното управление на Байдън за " сполучлива " задача.

С талибаните още веднъж на власт и на по-малко от месец преди годишнината от атентатите на 11 септември 2001 година може да се чака отново да бъде подложен твърдо въпросът " за какво " - за какво изгубиха живота си тези към 2500 американци? Защо начинанието коства на Съединени американски щати повече от 2 трилиона $?

Някои към този момент се тревожат - като републиканката от Конгреса Лиз Чейни, - че разгромът може да разстрои дейностите на Вашингтон на един или различен спектакъл в чужбина, защото Съединени американски щати не вдъхват към този момент същия боязън на своите съперници.

" Това е непростимо. Това е пагубно. И това носи последствия освен за Афганистан, освен за войната против тероризма, само че и в световен проект за ролята на Америка в света ", съобщи през вчерашния ден Лиз Чейни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР