След десетилетия на насърчаване на въглищата като гарант за националната

...
След десетилетия на насърчаване на въглищата като гарант за националната
Коментари Харесай

Един от най-големите замърсители в Европа се насочва към чистата енергия

След десетилетия на поощряване на въглищата като поръчител за националната енергийна сигурност, четвъртият максимален замърсител в Европа - Полша се ориенира към вятърната сила.

Най-голямата полска компания за комунални услуги - PGE счита да се обърне към турбините, с цел да употребява бризовете в Балтийско море и да достави 2.5 гигавата " чиста " сила до 2030 година

Тя обмисля да се съюзи с един от най-големите европейски играчи в плана, като в същото време работи за ускорение на вложенията в газови централи, както и в такива, употребяващи комбинирана технология за произвеждане на топло- и електрическа енергия.

 Възобновяемата сила става все по-изгодна
Източник:

Възобновяемата сила става все по-изгодна

Действията са свързани с поевтиняващите вятърни турбини и възходящите разноски за разрешителни за излъчвания. Предвид решимостта на Европейския съюз да отстрани нездравословните за климата изкопаеми горива, даже и най-замърсяващите компании за комунални услуги стартират да търсят способи за разчистване на своите промишлености.

" По-евтините възобновими енергийни източници са позитивно развиване, а възходящите цени на въглеродните излъчвания са негативни, тъй като те лишават средствата, които другояче бихме могли да влагаме в " зелени " източници Инвестиционният избор е елементарен за нас: насочваме се към по-евтиния сюжет ", изясни Моника Моравиецка, стратегически шеф на PGE.

 Защо въглищата остават
Защо въглищата остават " стопанин " на енергийния пазар в Германия?

Въпреки върховете, които записва секторът на възобновима сила

Консервативното държавно управление на Полша също трансформира мнението си. Наскоро то разгласи проект за понижаване на зависимостта от въглищата, които генерират повече от 80% от електрическата енергия на страната и обезпечават доста работни места в минната промишленост в югозападната част на Полша.

Този ход акцентира по-широка наклонност, в която фирмите за комунални услуги от Германия до Испания слагат възобновимите енергийни източници в центъра на тактиките си за напредък.

 Политиките на управляващите забавиха растежа на възобновимата сила до рекордно ниски равнища
Източник:

Политиките на управляващите забавиха растежа на възобновимата сила до рекордно ниски равнища

Обратният завой на Полша идва откакто растежът на възобновимите енергийни източници в страната се забави през предходната година, защото управляващите във Варшава разстроиха вложителите с промени в ограниченията за поддръжка на производителите на електрическа енергия. Държавата е застрашена да пропусне задачата си за чиста сила до 2020 година, която е част от по-широка цел на Европейски Съюз.

Цената на въглеродните излъчвания се усили повече от 2 пъти през предходната година, защото блокът се съгласи да своята система за ограничение на търговията и да форсира темпа на понижаване на замърсяването през идващото десетилетие. Разрешителните нарастнаха до към 11.5 евро за метричен звук и могат да доближат до 32 евро до 2023 година, предвижда Bloomberg New Energy Finance.

Чрез диверсификация на източниците за произвеждане на сила и включване на вятърни централи, ситуирани в морето, Полша може да успее да понижи каузи на въглищата в енергийния си микс даже под 60%, каквато е задачата на управляващите до 2030 година

" Ние сме натурален пазарен водач и ще поощрим нашите сътрудници също да отидат в тази посока ", отбелязва Моравиецка.

 Въглищата към момента са главен източник на сила в Полша
Източник:

Въглищата към момента са главен източник на сила в Полша

В предишното PGE поддържаше въглищата като път към енергийната сигурност на Полша и като метод да успокои синдикатите. Тези причини наподобяват все по-слаби, защото страната удвои своя импорт на горивото от 2016 година до 2017 година

" Защитавах въглищата на съображение, че това е по-широк детайл от енергийната политика, че те улесняват нашата външна политика. Но възобновимите енергийни източници също могат да подсигуряват и енергийната самостоятелност, откакто ги построим ", счита шефът на PGE.

За своето " зелено " начинание PGE желае да откри партньорска компания измежду водещите разработчици на офшорни вятърни централи в Европа. Чуждият вложител би могъл да купи миноритарен дял в плана и да донесе ноу-хау за създаване на бъдещите многомилиардни планове. Компанията може да потърси поддръжка у от финансови институции като Европейската капиталова банка.

" От финансова позиция няма да има дефицит на благоприятни условия. Има доста повече вложители, заинтригувани от сходни планове, в сравнение с тези, които желаят да влагат в изкопаеми горива ", уверена е Моравиецка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР