След десетилетия дебати и акции с протестни рисунки и графити

...
След десетилетия дебати и акции с протестни рисунки и графити
Коментари Харесай

Стига ли един чук, за да бъде преместен Паметникът на Съветската армия

След десетилетия диспути и акции с протестни рисунки и графити по Паметника на Съветската войска в София, акцията на един човек и няколко удара с чук наподобява може да доведат до дефинитивно решение монументът да бъде изместен от центъра на София. Дали този път ще се случи?

Паметникът на Съветската войска в центъра на София (ПСА) от години служи като платно, върху което с разнообразни цветове, форми, думи и облици жители насочат послания против окупаторските дейности на Съюз на съветските социалистически републики в България, наследството на комунистическия режим и дейностите на режима в Русия до през днешния ден.

Мнозина желаят монументът да изчезне от Княжеската градина и да бъде изместен в музей на социалистическото изкуство. Дебатите по тематиката се ожесточават от време на време.

В края на февруари един жител избра да употребява чук вместо багра и четка. Става дума за 61-годишния академик Светослав Раянов, който на монумента, отдаден на " руската войска освободителка ". След акцията му за първи път като че ли се вижда късмет въпросът с преместването на монумента да бъде придвижен.
Принудих ръководещите и политическите партии да заемат мнение по този въпрос.Светослав Раянов
" Първият резултат, на който се надявах, за наслада към този момент е налице. Принудих ръководещите и политическите партии, управляващите в тази страна да заемат мнение по този въпрос ", сподели Раянов пред Свободна Европа.

Изненадващото по негови думи е реакцията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , който " този път застана ясно и изрично за премахването на паметника ". До този миг Борисов и партията му пазеха монумента - най-много с безучастие, и не заемаха позиция. В последните над 15 години София се ръководи от ГЕРБ.

Освен политическа реакция на думи, близо две седмици по-късно към този момент има действителни дейности от страна на Столичната община. Във вторник комисията по образованието и културата към Столичния общински съвет. Докладът за това е импортиран от " Демократична България " още през 2020 година Мнозинството в локалната власт в продължение на три години отхвърляше да го придвижи към разискване и гласоподаване.

За да се реализира преместването на ПСА обаче, не е задоволително да има политическо болшинство на равнище локална власт. Свободна Европа се свърза с представители на общината, които да кажат какво следва от смяната в позицията на ГЕРБ и по кое време може да бъде изместен паметникът.
Какви са пречките
Основната спънка пред преместването на ПСА, която нормално се показва като мотив то да не се случи, в това число и от ГЕРБ, е собствеността на обекта. Земята, на която се намира паметникът, е общинска, а самият той е държавна благосъстоятелност.

Кметът на регион " Средец ", на територията на който се намира ПСА - Трайчо Трайков, напомня, че след решението на Столичния общинския съвет (СОС) от 1993 година паметникът да бъде изместен следва поредност от правосъдни процедури, при които е взето решение, че СОС няма право да разпореди преместването на кмета на София, както е записано във въпросното решение, защото паметникът е държавна благосъстоятелност.

" Това, несъмнено, не би било проблем за което и да е държавно управление да го направи ", споделя още Трайков.

Двете държавни институции, които имат отношение към паметника, са Министерството на културата (МК) и Областната администрация на София. Общинската съветничка Марта Георгиева от " Демократична България " сподели пред Свободна Европа, че в СОС е постъпило мнение на МК от 2022 година, което гласи, че министерството не разполага с акт за държавна благосъстоятелност и показани права на ръководство.

" Министерството не е в правото си да дава единодушие на притежател за осъществяване на действия, свързани с гореописания обект ", написа още в цитирания от Георгиева документ. Свободна Европа изпрати питане до министерството, с цел да удостовери информацията, само че не получи отговор.

Георгиева цитира и писмо от регионалния шеф Митко Михайлов от 2021 година до Столичната община, в което по думите ѝ написа, че " може да се смята, че паметникът е благосъстоятелност на Столична община, защото е трайно прикован към столична общинска благосъстоятелност, каквато е земята изпод ". Свободна Европа изпрати питане и към господин Михайлов за собствеността, само че също не получи отговор.
Какви са методите
По думите на Трайчо Трайков една от вероятните процедури, с които може да се извърши пренасяне на паметника, е първо да се трансферира собствеността му от страната на общината. В тази връзка в четвъртък той е изпратил на регионалния шеф " искане за деактуване на това пропагандно оборудване като благосъстоятелност на страната и актуването му като общинско ".

Районният кмет добави, че администрацията му е направила " много обширно изследване " в границите на няколко месеца, с цел да откри законов мотив за прехвърлянето на собствеността. Намира го в Закона за общинската благосъстоятелност (ЗОС), където е разказано кои обекти и при какви условия да се трансферират от страната на общините след края на социализма.

Законът да преминат към общините " обектите, построени с държавни средства, предоставени на някогашните национални препоръки, или с непринуден труд и средства на популацията ".

Проверката на районния кмет открива, че ПСА е построен със средства на популацията. " Изпратили сме постановлението на Министерския съвет по отчет на Георги Димитров (генерален секретар на Централния комитет на Българска комунистическа партия и министър-председател до 1949 г.)… в това число изложение на документите, установяващи събирането на средства от популацията, които демонстрират, че с такива средства е издигнат ", сподели още Трайков.

" По този метод регионалният шеф има законово съображение не да взема някакво решение, а просто да приложи закона. Защото би могло това оборудване да бъде трансферирано на общината и с решение на Министерския съвет (МС)... Това изисква някаква воля от страна на Министерски съвет ", добави той.

Според Трайков, в случай че регионалният шеф вземе това решение, прехвърлянето може да стане " доста бързо " и това да отпуши процедурата за преместването на паметника. Областният шеф е част от изпълнителната власт и се назначава със заповед на Министерския съвет. Той няма мандат и може да бъде сменян когато и да е. Митко Михайлов заемаше поста от май 2021 година до януари 2022 година и по-късно през август беше назначен още веднъж от служебния кабинет на президента Румен Радев.

В случай че общината придобие собствеността върху монумента, СОС ще може да вземе независимо решение за преместването му, без да е належащо такова от страната.
Какви са претекстовете
Историческите аргументи жители и политици да желаят премахването на паметника от 1993 година насам са свързани главно с това, че той е издигнат с пропагандни цели от комунистическия режим през 1954 година, 10 години след нахлуването на Червената войска по време на Втората международна война, когато Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България, и последвалия деветосептемврийски прелом.
Комунистическият режим е пристигнал единствено и само благодарение на Съветската войска.
" Комунистическият режим е пристигнал единствено и само благодарение на Съветската войска. И е натрапен в България с доста кръв ", споделя Светослав Раянов.

Също по този начин преди две години Трайков заяви, че паметникът се нуждае от ремонт и заплашва сигурността на хората, които минават към него.

" Смятам, че от всяка позиция е добре отговорността да е на общината ", сподели той пред Свободна Европа преди дни.

" Първо страната не съумява да го поддържа в положение, което да не е рисково за хората, второ в публичен аспект това е възпалена точка, която непрекъснато основава напрежение по всевъзможен мотив ".
" В крайник с времето ". Как руският монумент в София се трансформира в сцена за протестни акции В навечерието на първата годишнина от началото на съветската инвазия в Украйна пенсионираният академик Светлозар Раянов строши с чук няколко плочи от фасадата на руския монумент в София. Засега това е последната от дълга серия протестни акции през последните над 10 години.
Трайков е определен за кмет от " Демократична България " (ДБ), която през 2020 година внесе план за решение, с което да се разпореди на кмета на Столичната община да изиска от страната да реалокира монумента.

През 2022 година нахлуването на Русия в Украйна още веднъж разсъни 30-годишния спор за мястото на паметника. От началото на съветската пълномащабна война в Украйна на 24 февруари се навърши една година и едвам след акцията на Светослав Раянов на този ден ръководещата партия в София и нейният водач обявиха позиция по тематиката. С мотив, че в този момент " обстановката е друга " - по думите на Бойко Борисов.

ГЕРБ не за пръв път заявява на думи поддръжка за преместването на ПСА. Досега обаче в никакъв случай не е демонстрирала тази позиция в гласувания. През март 2022 година общинските съветници от партията, които са болшинство в СОС, съветът да прегледа отчета от 2020 година по тематиката за преместването на ПСА с обяснението, че не е спазена процедура.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР