След дълго време на спад и задържане, в разгара на

...
След дълго време на спад и задържане, в разгара на
Коментари Харесай

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре: ще продължи ли поскъпването?

След дълго време на спад и задържане, в разгара на ляото цените на автомобилните горива още веднъж потеглиха нагоре. Праз последните дни бензинът и дизелът са поскъпнали с по 6-7 стотинки на литър, видя Money.bg в профилирания портал.

Средни цени на горивата на 1 август:
Бензин А 95 - 2,64 лева Дизел - 2,55 лева Пропан Бутан - 0,93 лв.  Цените на горивата падат до най-ниските си равнища от година насам: ще продължи ли поевтиняването?
Цените на горивата падат до най-ниските си равнища от година насам: ще продължи ли поевтиняването?

На прага на лятото сипваме дизел за приблизително 2,46 лв., бензин за 2,55 лв. и газ за 0,94 стотинки

Причини за повишаването

Причините за лекото (засега) повишаване на горивата не са свързани с България, а са световни. Една от главните е покачването на петрола след увеличеното ползване в Китай.

През месец юли на интернационалните пазари котировките са се вдигнали с близо 10 щатски $ и към този момент са над 85 $ за барел.
 Снимка 312393
Източник:

По-високите цени се подклаждат и от растежа на готовите артикули в Европа поради лимитираното предложение, откакто редица рафинерии понижиха производството или стопираха работа, тъй като се вършат планови поправки.

Така или другояче, придвижванията при петрола  няма по какъв начин да не се отразят и на цените на автогоривата в България.

Ще продължи ли повишаването у нас?

Според Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация, у нас ще има спомагателен растеж на цените на горивата, само че той няма да е огромен.

" Ръстът ще е в границите на 20-22 стотинки. Истината е, че покачването на цените на горивата в България даже е закъсняло. Плановите поправки в рафинериите съответстваха с непредвидени проблеми, което подвигна цените на бензина и дизела, а пазарът е доста уплашен ", предвижда специалистът.

Малък ценови потрес се задава само при газта (пропан-бутана), поради връщането на Данък добавена стойност за горивото.

Това е повода в идващите дни цената на това гориво да се вдигне с най-малко 20 ст. и да стигне приблизително 1,10 лв. за литър, съгласно прогнозата на специалистите.
 За първи път от 8 години дизелът (на места) е по-евтин от бензина: каква е повода
За първи път от 8 години дизелът (на места) е по-евтин от бензина: каква е повода

До по кое време ще продължи наклонността?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР