След дълги преговори и изключения, направени най-вече за Унгария, лидерите

...
След дълги преговори и изключения, направени най-вече за Унгария, лидерите
Коментари Харесай

Какво точно решиха лидерите на ЕС за петролното ембарго, как това засяга България и спечели ли Орбан


След дълги договаряния и изключения, направени най-много за Унгария, водачите на страните от Европейски Съюз реализираха единодушие по нов, които водят до прекъсването на две трети от доставките на съветски нефт.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен , ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел дефинираха решението като удар против Русия и ограничение на „ голям източник за финансиране на военната машина “.

Окончателният текст би трябвало да бъде координиран и признат от Съвета на Европейския съюз в идващите дни и публично да влезе в действие.

На пръв взор „ спечелилите “ се оказаха страни с по-ниско като размер ползване, които обаче са подвластни поради невъзможността да доставят и обработват нефт от различни източници. Сред листата на облагодетелстваните този път попадна и България.

Какво тъкмо се договориха водачите на Европейски Съюз и по кое време се чака цялостното прекъсване на съветския нефт за Европа?
Бързо прекъсване на корабните доставки и опция за България
Най-голямото ограничаване на доставките на съветски нефт е обвързвано с ембаргото за приемането му по море. Лидерите на Европейски Съюз се договориха прекратяването му да се случи напълно до края на годината. От това ще бъдат наранени страните от Северна и Южна Европа, които имат изход на море.

„ Благодарение на решението Съветът ще може да сложи ембарго на близо 90% от вноса на съветски нефт до края на годината “, сподели Fон дер Лайен. Според Шарл Мишел 70% от съветския импорт ще бъде спрян „ доста бързо “, а останалите 20% ще се случат до края на годината.

Въпреки че към момента няма публично известие от Съвета или Комисията, българският министър председател Кирил Петков сподели, че от ембаргото.

„ В действителните сделки, които ще дойдат през днешния ден или на следващия ден, България ще има обособен параграф, на който ще има дерогация особено за нас. До края на 2024 година, което прави в действителност доста добра позиция на България “, сподели Петков.

Той добави, че във времето, в което изключението работи, ще бъдат осъществени промени в рафинерията на „ Лукойл “ в Росенец, както и в нефтения цех в Бургас, които ще разрешат по-голям размер на обработка на неруски нефт.

„ Ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, само че действително е на дерогация “, сподели още Петков.

По думите му в тази ситуация с петролните доставки няма напън от съветската страна заплащанията да се правят в рубли. Той напомни, че „ Лукойл Нефтохим “ работи на ишлеме и единствено преработва петрола, която се внася, а зад финансовите потоци стои регистриран в Швейцария търговец.

Търговецът е сдружението „ Литаско “ . Фирмата медиатор купува от съветския „ Лукойл “ недопечен нефт и го продава на рафинерията в България. След това купува назад модифицирания нефт и го продава на потребителите. Зад трите компании на процедура стои един притежател – съветската „ Лукойл “. Целта на медиатора е да купи на ниска цена и да продаде скъпо.
Прекъсване на петрола по тръби
По-големият проблем, по който водачите на Европейски Съюз направиха най-големите взаимни отстъпки, е обвързван с доставките, които се правят по петролопроводи. По-конкретно, става въпрос за количествата, които идват по петролопровода „ Дружба “ .

По него доставки получават Полша, Германия, Унгария, Словакия, Чехия, Австрия и Германия . От съвета в понеделник вечер стана ясно, че Германия и Полша сами са дали единодушие да спрат доставките си от тръбопровода до края на годината.

В същото време дерогации за ембаргото са договорили Унгария, Словакия и Чехия, а крайната дата за преустановяване на доставките по „ Дружба “ към момента не са ясни. От Прага получават и в допълнение изключeние, което ще им разреши не просто да доставят съветски нефт, само че също и да го препродават в сурова форма, както и във вид на модифицирани артикули. Срокът на това изключение е до 18 месеца.
 Нито е толкоз на ниска цена, нито без конкуренция. Може ли България без нефт от Русия  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Голямата победа на Орбан
Редица интернационалните издания коментатори и дипломати, взели участие в договарянията във вторник, дефинираха унгарския министър председател Виктор Орбан като „ огромния победител “.

Освен опцията да продължи да получава количества по тръбопровода „ Дружба “ Унгария получава и специфични гаранции, че ще бъде обезпечена с нефт при положение, че поради войната в Украйна се стигне до неспособност за осъществяване на доставките по тръбата.

Будапеща получи също по този начин уверения, че ще бъдат осъществени подобренията на различна тръба, която минава през Хърватия , с цел да може да премине към доставки през нея. По думи на Кирил Петков Орбан, също както него, е изразил терзание от обстоятелството, че рафинериите и нефтопреработвателните фабрики в страната са построени по този начин, че да работят главно с съветски нефт.

Този триумф на унгарският министър председател беше плод на близо, в това число и на, което Орбан беше подготвен да наложи при положение на цялостно ембарго за съветските доставки. В последна сметка изключението беше контрактувано по време на визитата на Урсула фон дер Лайен в Будапеща преди седмица.

Късно нощес самият Орбан разгласява, с което заявява „ огромната победа “ за страната си, която де факто подсигурява продължаването на доставки без смяна. Това беше подето и от множеството издания, близки до ръководещите.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте отхвърли изказванието, че Орбан е надвил над останалите водачи. Той съобщи, че позициите както на Унгария, по този начин и на Словакия, Чехия и България са били разбираеми, поради огромната им взаимозависимост от доставките от Русия. Относно периода за изключенията той добави, че последна дата ще бъде сложена още при идната среща на Съвета на Европа след месец.
Може ли идната стъпка да е ембарго на газовите доставки
Освен доставката на съветски нефт шестият пакет от наказания, наложени от Европейски Съюз, планува и изключването на най-голямата съветска банка „ Сбербанк “ от, възбраната на още три съветски държавни малките екрани на територията на Европейски Съюз, както и да санкционирането на още руснаци поради осъществени. В листата със наказания публично се чака да попадне и съветският патриарх Кирил .

Веднага след решението за този пакет европейските водачи заговориха и за последващи стъпки, които могат да подхващат против Русия. За сходни дейности, които да включват ембарго за доставките на газ, прикани премиерката на Естония Кая Клас.

„ Мисля, че газът би трябвало да влезе в седмия пакет, само че също по този начин съм реалист. Мисля, че няма да се случи “, сподели тя. Тя беше подкрепена и от латвийския си сътрудник Кришянис Каринш.

Срещу ембарго на газовите доставки към този момент се разгласи австрийският канцлер Карл Нехамер .

„ Ембарго за газа няма да бъде обсъждано, Олаф Шолц го сподели ясно. Руският нефт може да бъде заместен доста по-лесно, обстановката с газа е напълно друга “, сподели още Нехамер.

Срещу нови наказания, свързани с енергийните доставки се разгласи и белгийският министър председател Александър де Кроо . Той се базира и на потребността от надзор на цените на енергийните доставки преди началото на зимата.

Европейските водачи се сплотиха към тезата, че последващите пакети със наказания ще се изготвят доста по-трудно, тъй като досегашните са засягали главно Русия.

„ Сега глобите към този момент имат резултат и против европейците, по тази причина става доста по-трудно политически “, сподели Кая Клас.

Русия към този момент приключи доставките на газ за България, Полша, Финландия и поради отхвърли им да правят заплащания в рубли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР