След четири седмици шумни заседания временната анкетна комисия, която трябваше

...
След четири седмици шумни заседания временната анкетна комисия, която трябваше
Коментари Харесай

Временната комисия за НДК приключи с препоръка за одит от Сметната палата

След четири седмици шумни съвещания краткотрайната анкетна комисия, която трябваше да проверява средствата, изразходвани за европредседателството в Двореца на културата, завърши с рекомендация Сметната палата да одитира ръководството на НДК в интервала 2015-2017 година. С болшинството си ГЕРБ одобриха окончателния отчет за активността й, в който депутатите заключават, че има налице " подозрения за осъществени нарушавания " от някогашния шеф за този интервал Мирослав Боршош.

Срещу формулировките в отчета гласоподаваха останалите 9 депутати от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Обединени патриоти. " Изключителна безочливост е когато ръководещите са нагазили лука с доста милиони, да си избират ръководител на комисията и болшинство в комисия, които си гласоподават отчета. Те заметоха следите и не дават отговор на очевадния въпрос кой е чадъра над господин Боршош, а чадърът явно е премиера господин Борисов ", разяснява Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Комисията породи по искане на Българска социалистическа партия, откакто вицепремиерът по европредседателството Лиляна Павлова уволни шефа на НДК Мирослав Боршош поради подозрения за злоупотреби в НДК, само че на другия ден премиера Борисов го върна на поста и реалокира Двореца на културата от министерството на Павлова. В края на краищата някогашният шеф на НДК се отдръпна самичък, откакто стана ясно, че по случая текат инспекции на ДАНС, прокуратурата и Държавната финансова ревизия. В момента са му повдигнати две обвинявания за нецелево разходване на средства, предопределени за европредседателството.

На съвещанията на комисията стана известно, че и Лиляна Павлова, и тогавашния принципал на НДК от ГЕРБ Томислав Дончев са видели съществени пропуски в работата на Мирослав Боршош, и че той е отказвал да дава информация на тях и други държавни институции. Бивши ръководители на съвета на шефовете на сдружението свидетелстваха, че той се е разпореждал еднолично с активите на сдружението. Според сегашния
краткотраен шеф на НДК Ангел Митев 3,5 млн. лева от отпуснатите за европредседателството са изхарчени за други цели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР