След бурни скандали Народното събрание даде разрешение на кабинета да

...
След бурни скандали Народното събрание даде разрешение на кабинета да
Коментари Харесай

След бурни скандали: Парламентът реши да купим бойни машини Страйкър за армията

След бурни кавги Народното събрание даде позволение на кабинета да подписа контракт с държавното управление на Съединени американски щати за пазаруване на бойни машини " Страйкър " за сухопътните войски.

От " Възраждане " се възмутиха, че за същите пари армията може да купи модерни френски " Декстър " или немски бойни машини " Боксер ".

" Това решение е незаконно. " Възраждане " няма да го поддържа. И ще създадем по този начин, че без значение кой го е подписал един ден да си носи наказателната отговорност и да излежи в пандиза присъдата за своето закононарушение ", съобщи Костадин Костадинов- водач на " Възраждане ".



Председателят на военната комисия Христо Гаджев изясни, че договорката е преференциална финансово.

" 540 млн. евро е за 150 машини, т.е. по-евтино, в сравнение с всички останали оферти на компании. А за 195 машини е 715 млн. евро, т.е. отново по-евтино, в сравнение с другите компании дават за 150 машини ".

От левицата упрекнаха военния министър, че вместо да извърши решението на 44тия парламент, който е утвърдил доста по-ниска цена, в този момент предлага анулация на към този момент публичната поръчка и непосредствено договаря със Съединени американски щати за машини на двойно по-висока цена.

" Надявам се, че във вътрешния джоб на Тагарев стои неговата оставка и през днешния ден ще я подаде, като свърши това съвещание, в случай че не го е направил, като е влезнал в Народното събрание. Най-разумното е това да го оттеглите и да си дадете оставката, с цел да спрете това национално изменничество, което правите, господин министър ", сподели Борислав Гуцанов - " Българска социалистическа партия за България ".

А Тодор Тагарев упрекна опозицията, че работи против ползите на страната. Диалогът в залата за изгодите и негативите продължи.

" Това е положително решение и аз доста скърбя, че има такива народни представители, които работят против ползите на армията и против ползите на страната ", разяснява той.



" Що се отнася до това, което обсъждаме сега, каквито и неща да се споделят от тази естрада, е ясно, че този модел " Страйкър " е остарял модел ", сподели Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

Военният министър не се съгласи и даде образец.

" Първите бойни машини от този тип са постъпили в сухопътните войски на Съединени американски щати през декември 2017 година и все още сухопътните войски на Съединени американски щати закупуват такива бойни машини.

А ръководителят на комисията по защита прикани депутатите да имат повече религия на военните, които са изготвили параметрите на поръчката.



" Аз пък имам вяра на командирите и на техния разбор, че нещата са издигнати както би трябвало и дават отговор на условията и за планировка и за потенциал на мотора, тъй като това са хорото, които ще ги командват и техните подчинени ще бъдат на тях и няма да позволен отстпъления от качеството ", сподели Христо Гаджев - ръководител на комисията по защита, ГЕРБ-СДС.

Със 134 гласа " за " на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, 55 " срещу " и двама въздържали се Народното събрание даде позволение за разпределяне на 2,5 милиарда лева за пазаруване на бойни машини. След правенето на контракта, той би трябвало да бъде в допълнение утвърден от конгреса и българския парламент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР