След броени дни започва националното преброяване на населението. От 7

...
След броени дни започва националното преброяване на населението. От 7
Коментари Харесай

Остават броени дни до националното преброяване - как може да се включите

След броени дни стартира националното броене на популацията. От 7 септември- електронното, а от 18 преброяването на терен. То трябваше да се организира през януари, само че поради коронавирус рецесията беше отсрочено за септември.

От Националната статистика приканват българите да се преброят електронно. Това е по-бързият и безвреден вид, тъй като преброителят единствено ще вземе техния неповторим преброителен код.

За страдание, сега в София са набрани едвам половината от нужните преброители. Предполага се, че повода е в Ковид рецесията. Преброители не престават да отхвърлят и сега. Затова от Националната статистика приканват колкото се може повече хора да се преброят електронно. Казват, че това няма да е мъчно, ще има помощ и от специфичен подпомагащ център.



До момента са набрани 20 000 преброители и 5000 контрольори, споделят от Националната статистика. В по-малките общини няма проблем с набирането на искащи, казусът е в столицата.

Като цяло ще има проблем защото са малко преброителите, а тук има много здания, много жилища. Надяваме се, че ще има доста електронно преброени в столицата, което ще облекчи работата на преброителите - за тях ще остане да преброят единствено постройките, необитаваните жилища и тези, които не са са възползвали от електронното броене, споделя Магдалена Костова, " Демографска и обществена статистика ", Национален статистически институт.



А електронното броене стартира в 0 часа на 7 септември и ще продължи до 17 септември. Всеки може да влезе в системата и да се преброи като се записва с ЕГН, документ за идентичност и годен имейл. Един човек може да попълни данните за жилището и всички лица в него. Въпросите не са сложни и не изискват доста време.

Като цяло може би 15 минути, най-много 20 за едно тричленно домакинство да се опише информацията. Лесно е, комфортно е, когато и да е на денонощието може да се влиза, добавя Магдалена Костова, " Демографска и обществена статистика ", Национален статистически институт.

Ще има въпроси за жилището, за енергийната ефективост, за предметите на бита, за образованието, за етническата принадлежност. Ако някой се затрудни с попълването, ще може да насочи въпроси към специфичен Подпомагащ център. След попълването на анкетата се получава неповторим преброителен код. Именно този код се предава на преброителя.



Преброяването на терен ще бъде от 18 септември до 3 октомври. Анкетьорите ще преброят и всички хора, които не са се преброили електронно. За преброителите са планувани защитни средства- маски, шлемове, дезинфектанти. Осигурена им е опция за имунизиране с еднократна доза.

Част от хората се отхвърлят обаче и в този момент. Дали поради Ковид или нещо друго, имаме отводи към този момент, споделя Магдалена Костова, " Демографска и обществена статистика ", Национален статистически институт.

Трябва да се знае още, че преброяването с хартиена карта е по- дълъг развой и това е още една причина от Статистиката да призоват българите да се преброят електронно. В Словакия да вземем за пример 86% от популацията към този момент се е преброило по този метод.



Колкото до прогнозата - след преброяването се чака да сме към 6 820 000 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР