След близо сто години, сладоледът Ескимо“ ще получи ново име.

...
След близо сто години, сладоледът Ескимо“ ще получи ново име.
Коментари Харесай

Марката сладоледи "Ескимо" сменя името си, защото било расистко

След близо 100 години, сладоледът „ Ескимо “ ще получи ново име. Компанията „ Dreyer’s Grand Ice Cream “ желае да обърне внимание на расовото тъждество и намира името „ ескимо “ за „ надменно “, написа Си Ен Ен, представен от площад Славейков.

Ваниловият сладолед с шоколадова обвивка е следващият артикул, който трансформира името си в подтекста на антирасистките митинги, обхванали Съединени американски щати и Европа. Преди това имената или логата на известни свои продукти трансформираха „ Aunt Jemima “, които оферират миксове за палачинки, сиропи и други артикули за закуска, както и сладоледената марка „ Uncle Ben “.

Решението за смяната на името на „ Ескимо “ идва в подтекста на международните демонстрации против полицейското принуждение и институционалния расизъм. Протестите се организират като част от придвижването „ Животът на чернокожите има значение “ (Black Livеs Matter), почнали след гибелта на чернокожия задържан Джордж Флойд.

Компанията, която създава „ Ескимо “, преразглежда политиката си от известно време, споделя неин представител. Терминът се употребява необятно в Аляска и се отнася за локалните инуити и юпики.

„ Това наименование се счита за надменно на доста други места, тъй като е обещано на локалните от други хора и се счита, че значи „ който се храни със сурово месо “, споделят от компанията.

Лингвисти са на мнение, че думата има различен генезис, основан на дума, която означава „ да плетеш зимни обувки “. Но хората в Канада и Гренландия избират да не бъдат наричани по този начин.

Бивши притежатели на „ Dreyer’s “ са „ Нестле “. През 2019 година колосът продава компанията на „ Froneri “ в договорка за 4 милиарда $.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР