След близо 6 часа и половина съдебно следствие, изслушване на

...
След близо 6 часа и половина съдебно следствие, изслушване на
Коментари Харесай

Гледат на втора инстанция делото срещу Бейтула, който уби на пътя 23-годишния Никола

След близо 6 часа и половина правосъдно разследване, чуване на позволена наново експертиза, разпит на очевидец и пледоарии на страните, през вчерашния ден Варненският апелативен съд разгласи за решение делото против Бейтула Исмаил, приет за отговорен и наказан дейно на първа инстанция. Преди близо 2 години той аргументи в злополука по несъобразителност гибелта на 23-годишния Никола Терзиев.

През юни предходната година Окръжен съд - Варна призна виновността на Бейтула по тази причина, че на 28 август 2016 година по автомагистрала „ Хемус “ в посока град Варна, преди входа на града, при ръководство на „ Фолксваген Голф ”, нарушил разпоредбите за придвижване, като се движил със скорост над позволената за пътния сектор, подхванал маневра отклонение на дясно, с цел да премине в друга пътна лента, не се убедил, че няма да сътвори заплаха за участниците в придвижването, които се движат преди него, и без да се съобрази с ситуацията, посоката и скоростта на придвижване на автомобил „ Шевролет Спарк ” предизвикал гибелта на Никола Терзиев.

Първата правосъдна инстанция присъди на Исмаил 5 години и половина затвор и го лиши от право да ръководи автомобил за период от 8 години и 6 месеца. Делото пред втората правосъдна инстанция бе формирано по тъжба на подсъдимия против присъдата на Окръжния съд.

Варненският апелативен съд позволи и изслуша движимостите лица, изготвили повторната сложна автотехническа експертиза, която уточни каква е била траекторията на придвижване на двата автомобила преди конфликта, както и скоростта им. С информация от GPS автомобила на Никола специалистите прецизираха придвижването на автомобила му, откакто е доставил поръчка в Бизнес парка.

Според данните на специалистите, произшествието е зародило 300 метра след края на автомагистрала „ Хемус “, на кръстовище на Главен път София - Варна, което се пресича от път без преимущество. В този сектор от Главния път позволената скорост е била 90 км/ч, а автомобилът на Бейтула се е движил по него със 140 км/ч.

Експертизата е открила, че Шевролетът, управляваван от Терзиев е навлязъл от път без преимущество в Главния път, като се е движил с малко повече от 59 км/ч. Вещите лица смятат, че ударът сред двата автомобила е бил неминуем поради дребното време за реакция (1,2сек), която е имал подсъдимият и показаха най-вероятните точки върху пътния сектор, където е станал конфликтът сред двете коли.

Както прокуратурата, по този начин и отбраната на околните на починалия на пътя мъж желаеха от втората правосъдна инстанция да удостовери като обективна и законосъобразна ефикасната присъда, наложена от ОС-Варна.

Адвокатите на Бейтула чакат от Варненския апелативен съд да се съобрази с данните от повторната сложна автотехническа експертиза и да оправдае подсъдимия по тази причина, че е подхванал неправилна маневра за прекосяване от една в друга лента за придвижване.

Те показват, че двамата водачи са се движили по разнообразни пътища, а в зоната на кръстовището, където е зародила злополуката Терзиев е нямал преимущество.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в открития от закона 2 месечен период.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР