След близо 21-часово заседание парламентът одобри окончателно Бюджет 2023 година.

...
След близо 21-часово заседание парламентът одобри окончателно Бюджет 2023 година.
Коментари Харесай

Повече пари за МВР, ДАНС и НОИ в Бюджет 2023


След близо 21-часово съвещание Народното събрание утвърди дефинитивно Бюджет 2023 година. Той е изчислен при недостиг от три %, а  финансовият министър Асен Василев изрази удовлетворение от признатите текстове. С тях са обезпечени средства за нарастване на заплатите в  Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Национален осигурителен институт и други. За БНР също има обезпечена спомагателна сума.

След като преди дни финансовият министър се отхвърли от бюджетните текстове, защото депутатите от отрасловата комисия отхвърлиха огромна част от ограниченията за събираемостта, в този момент Асен Василев съобщи:

" Бюджетът е в в началото заложените параметри с 3% недостиг, със сериозна финансова стратегия, с едно преразпределение от част от финансовите разноски към в допълнение възнаграждение, което Народното събрание направи в размер на към 300 милиона лв. и, като цяло, с огромна част от фискалните ограничения - непокътнати, по този начин, че да могат да се съберат приходите ".

ГЕРБ-СДС трансформираха мненията си по редица текстове и ги поддържаха. Например, заплатите на чиновниците във компаниите с личен състав над 100 души ще се заплащат наложително по банков път. Още промени бяха направени непосредствено в пленарната зала. Венко Събрутев от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " изрече мнение за платежна сметка по съществени интервенции, която: 

" Не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти. Сметката за съществени интервенции се обслужва гратис ".

 Макар и да бе подкрепена, концепцията срещна рецензии. Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС съобщи: 

" Ако ние получим пари от непосредствен - край, тази сметка към този момент няма да бъде безвъзмездна. Казано по различен метод, просто банките ще усилят таксите по другите сметки. Няма безвъзмезден обяд ".

Депутатите отхвърлиха концепцията клинетът, който не е получил постоянен касов бон в заведение, да може да си тръгне, без да заплати сметката, само че оставиха 9-процентната ДДС-ставка за ресторантьорския отрасъл до края на годината.

Фирмите, регистрирани по Данък добавена стойност с касови наличия над 50 000 лв., ще би трябвало да ги заявяват на всеки три месеца. Мартин Димитров от ПП-ДБ: 

" Намаляване на сивата стопанска система, ограничения против сивата стопанска система, което е значима цел и на държавното управление, и на Народното събрание, само че също по този начин да не се позволява прекомерна административна тежест за бизнеса ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР