След близо 20-годишна битка Община Свищов получава безвъзмездно бившите казарми

...
След близо 20-годишна битка Община Свищов получава безвъзмездно бившите казарми
Коментари Харесай

След 20-годишна битка Община Свищов получава бившите казарми

След близо 20-годишна борба Община Свищов получава безплатно някогашните казарми в града от Министерството на защитата. Имотът е на повърхност от близо 300 декара с построена инфранструктура и с изход към река Дунав.

От години някогашното и сегашно управление на Свищов се опитваха да издействат страната да отстъпи на общината тогавашния армейски обект, който бе негоден и сега прилича джунгла. Преписката по проблема е напълнила цялостен дрешник в кметството. Едва в този момент с помощта на настойчивостта на сегашния кмет Генчо Генчев и със съдействието на депутата от ГЕРБ за Великотърновския район Цветан Цветанов, от Министерството на защитата са склонили да трансферират собствеността.

Преди години от Министерството на защитата са отказвали да дадат парцела, тъй като е имало опасения, че няма да се употребява по предопределение. Дори били засечени подправени предложения от евентуални вложители, които като били поканени на среща, никой не се явил.

„ Цветан Цветанов доста оказа помощ да се реши този дълготраен проблем. Предстои да бъде изпълнена процедура по отдаването на парцела. Областният шеф на Велико Търново би трябвало да издаде заповед за придобиване на казармите от военното ведомство и по-късно да внесе преписката в Министерски съвет, който да излезе с дефинитивно решение “, изясни пред „ Труд “ Генчо Генчев.

Той добави, че ще се организира обществено разискване и ще се вземат поради предложенията на свищовската общност за каква цел да бъде употребен парцела.

Към момента парцелите на някогашен „ Казармен регион Вербовъчна разработка 1220 – Поделение 26410 “, които се намират на ул. „ 33-ти Свищовски полк “ в града, са частна държавна благосъстоятелност и се ръководят от Министерството на защитата. Става дума за 6 обособени парцела и прилежащите към територията им над 30 здания за публично обслужване.

Бившето военно отделение в Свищов бе закрито през 2000 година, след осъществената промяна в Българската войска, и парцелите бяха освободени от персоналния състав, въоръженията и техниката. От тогава община Свищов води кореспонденция за безплатно придобиване на терените с регионалната администрация във Велико Търново, военното министерство и Министерствотото на районното развиване и благоустройството, само че до в този момент нямаше позитивен отговор.

В същото време територията на поделението не се поддържа и всичко е обрасло с дървета и шубраци. Административните и стопанските здания от дълго време са разрушени и ограбени.

В създадения Интегриран проект за градско възобновяване и развиване на град Свищов, който включва най-приоритетните планове за общината за интервала 2014–2020 година, въпросните парцели попадат в зона с капацитет за икономическо развиване.

„ Предвидените действия там ще имат огромен резултат за повишение на конкурентоспособността на локалната стопанска система. Освен благоприятни условия за изграждане на нови предприятия, територията на бившето отделение може да се употребява и за създаване на офиси на по-малки компании “, разясняват от общинската администрация на Свищов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР