След близо 2 години от 1-ви април България няма да

...
След близо 2 години от 1-ви април България няма да
Коментари Харесай

Мерките падат: От 1-ви април се връщаме към живота, какъвто познавахме преди 13-и март 2020 г.

" След близо 2 години от 1-ви април България няма да бъде в обстановка на изключителна епидемиологична конюнктура. Това значи, че отпадат въведените противоепидемични ограничения ". Това съобщи министър Асена Сербезова на конференция.

" Време е да създадем крачка към живота – подобен, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година. България няма да бъде към този момент в изключителна епидемиологична конюнктура, това е решение а Министерски съвет. От 1-ви април отпадат въведените в страната противоепидемичните ограничения, свързани с маските, съблюдаване на физическа отдалеченост, ограничаване броя на лицата, които могат да посещават обекти на закрито, ВУЗ-овете се връщат към естествения образователен развой, добави Сербезова. Отпада възбраната за рандеву в лечебните заведения и обществените услуги. Отпадат и условията към работодателите за 50% наличие на личния състав ", сподели още проф. Сербезова, съобщи БГНЕС.

" Животът след пандемията в никакъв случай няма да бъде същият, връщането към нормалността е релативно. Всеки пети страда от пост коронавирус признаци в продължение на месеци, пострадаха доста браншове, в света към 100 млн. души изгубиха работата си, дълготрайни са следствията в областта на образованието, а техният отрицателен аспект ще преодоляваме години напред, мнозина страдат от депресии и тревога ", уточни здравният министър.

Считано от 1 април отпадат:

- наложителното носене на маски в закрити публични места;

- съблюдаване на физическа дистанция;
- ограничаването в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито;
- ограничаването при реализиране на присъствено образование във висшите училища;
- възбрана за свиждания в лечебните заведения, в домовете за обществените услуги;
- условието на работодателите за присъствена работа при не повече от 50% от личния състав.

За период от 3 месеца остават следните ограничения, свързани с действието на здравната система:

- опцията на НЗОК да заплаща на здравна и дентална помощ средства за работа при неподходящи условия;

- продължение на действието на ТЕЛК и НЕЛК.
" Всяко нещо свършва рано или късно. Да кажем, че пандемията е свършила е преждевременно. България е измежду 4-те страни, които задържаха за дълго време най-ниски стойности на заболеваемост в Европейския съюз - това са България, Румъния, Унгария и Полша ", съобщи доцент Ангел Кунчев. За носенето на маски той съобщи, че е мощно целесъобразно носенето на маски в градския превоз, в лечебни заведения, в пространства с неприятна вентилация, при скупчване на доста хора навън и при възрастни хора, без значение къде се намират и хора с хронични болести.

Доц. Ангел Кунчев предложи обаче продължение на физическа отдалеченост и персоналната хигиена - миенето на ръце. това също ще остане в действие, както и потреблението на дезинфектанти или дезинфекциращи кърпички, изключително където няма достъп до топла вода и сaпун.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР