След безпрецедентно заседание е разпоредено в 1650 СИК в София

...
След безпрецедентно заседание е разпоредено в 1650 СИК в София
Коментари Харесай

Брутален произвол! Снощи ОИК-София отхвърли решението на ЦИК и разпореди гласуване с машини

След невиждано съвещание е разпоредено в 1650 СИК в София да гласоподават машинно

На истерично среднощно съвещание, свикано по неотложност, Общинската изборна комисия Столична (ОИК), в несъгласие с йерархията, оспори решението на ЦИК от 20 часа ( ) Според тях било ненапълно и подлежало на обжалване, заради което се смята и че не е влезнало в действие. Така е взето решение на всички над 1650 секционни изборни комисии в София да бъдат предадени материалите, свързани с машинното гласоподаване.

ОИК указа на кметовете на районните администрации да „ предадат всички изборни бумаги и материали посочени в т. 1 от Методическите инструкции, в това число и тези, свързани с машинното гласоподаване , а дубликат от това решение да се изпрати неотложно на кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за сведение и осъществяване ”.

Няколко часа преди този момент, на свеоето изключително съвещание, Централната изборна комисия (ЦИК) анулира машинното гласоподаване за локалния избор в неделя, както и за балотажите на 5 ноември, като посоченото съображение беше, че Министерството на електронното ръководство (МЕУ) не е предоставило документ, с който дава единодушието си за удостоверяването на машините.

В ЦИК не е постъпило писмо от министерството за резултатите от удостоверяването на сходство на машините за гласоподаване, като крайният период беше вторник. Това е указано по закон и Централната изборна комисия направи единственото допустимо и вярно – съблюдава наредбите.

Решението на ЦИК беше обявено в 20:37 ч . Минути по-късно от МЕУ предоставиха нужния документ. А още по-рано пък, откакто в Народното събрание депутати обявиха, че са получили отчет от ДАНС, от който ставало ясно, че държавното управление се пробва да манипулира изборите, а заместник-министър Михаил Стойнов е генерирал нов код, след което го е записал на флашка и го е взел със себе си, множеството партии, без Демократична България и Политическа партия, се оповестиха за анулация на машинния избор и дори за анулация на изборите. Аргументът на ЦИК беше по-различен, само че крайният резултат – същият – отпадане на машинното гласоподаване.

С несъгласие с решението на ЦИК и малко преди този момент на ОИК, не по-малко скандалното е, че Сиела направиха опит да изнесат от складовете машините за гласоподаване, с цел да ги изпратят по секциите. Малко преди среднощ, и то като опита да забрани достъпа на депутати до съвещанието си, ОИК реши да не зачете решението на ЦИК и изиска да се гласоподава с машини в неделя.

При състояние, че ЦИК е по-висшестяощият орган от ОИК, опитът на Общинската комисия да се опълчи и анулира решението на Централната изборна комисия, е величествен скандал. Нещо повече, самото привикване на комисията в толкоз късен час, без медиите да бъдат осведомени, както и направеният опит да не се позволен лица, които имат законното право да са на съвещанието, приказва за брутална надменност. И евентуално за незабавно предписание от високо равнище.

Не по-малко абсурден и афектиран е тонът в решението на ОИК, където написа, че: „ Установява невиждани основни пороци, сред които е и абсолютна неяснота волята на Централна изборна комисия ”. Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на процедура се приравнява на липса на претекстове, което е нарушаване на съдопроизводствено предписание... Това води до еднопосочен извод, че е налице жестоко нарушаване на разпоредбите на формалната логичност в посоченото решение ”.

Интересното е, че ЦИК има право да анулира това решение на ОИК, което се чака да стори през днешния ден. Ако обаче това не се случи, ще стане пределно ясно, че върху членовете на Централната изборна комисия е оказан невиждан напън от ръководещите.

Действията на Сиела и незабавното съвещание на ОИК – и двете, свързани с забележимото им предпочитание машините по-бързо да бъдат разнесени по секциите, ясно приказва за получени инструкции от заинтригувани лица. Кои са те, не е по никакъв начин мъчно да се досетим, още повече, че следобяд Политическа партия дадоха брифинг, в който упрекнаха ДАНС, че са „ инструмент на дълбоката страна ”, а „ цялата страна и изборният развой са жертва на една шпицкоманда, която стартира измисления отчет, продължи през цирка в Народното събрание и най-после завърши с ЦИК ”, съобщи Кирил Петков и изиска ЦИК да поправя решението си.

Той ги заподозря, че са били принудени да постъпят по този начин под напън, като в това време държеше да ревизират позицията си. Интересно по какъв начин би определил своите думи. Като внимателен намек, може би?

А часове преди решението на ЦИК, точно от ПП/ДБ ни уверяваха, че т.к. машините били принтери, нямало никакъв проблем да не се гласоподава с тях. И а-ха да повярваме, че им е все тая, няколко часа по-късно скочиха като ужилени, заплашвайки, че щели да оспорват пред Върховен административен съд решението на Централната изборна комисия. Твърде транспарантно...

Буквално ни вършат на луди, политици натискат. Избирателната комисия да преразгледа решението си, по-нисшестоящ орган анулира решение на по-висшестоящ, компанията притежател на машините „ Сиела ”, в цялостно несъгласие с решението на ЦИК, си разрешава да изнесе машините, с цел да ги закара в секциите по цялата страна, нарушавайки закона. Законът – врата у поле...

Именно сходни дейности слагат под съществено подозрение вота и опорочават изборния развой. Ако се чудите по какъв начин се подменят избори – тъкмо по този начин – с произвол, противозаконни дейности, незабавни събирания по късна доба, с недопускане на депутати до съвещания, с криене от медиите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР