След безпрецедентната атака на въоръжената палестинска групировка Хамас срещу Израел

...
След безпрецедентната атака на въоръжената палестинска групировка Хамас срещу Израел
Коментари Харесай

Хамас: Няма да се откажем от палестинската родна земя

След невижданата офанзива на въоръжената палестинска формация " Хамас " против Израел еврейската страна и крайнолявата палестинска формация са вкарани в нарастващ спор, в който починаха към 1000 души от двете страни за малко повече от ден. Израелският министър председател към този момент разгласи, че Израел е в пълномащабна война и предизвести, че тя ще е „ дълга и сложна “.

Какво обаче съставлява " Хамас "?

" Хамас " е ислямското съпротивително придвижване, което управлява политически Ивицата Газа от 2007 година Територията от 365 квадратни километра, в която живеят към два милиона души, е блокирана от Израел, а " Хамас " пое в нея властта след къса война против силите на най-голямата палестинска политическа партия " Фатах ", лоялни на президента Махмуд Абас.

" Хамас " е учредена в Газа през 1987 година от имам шейха Ахмед Ясин и неговия асистент Абдул Азиз ал-Рантиси малко след началото на първата интифада, въстание против израелската окупация на палестинските територии.

 

Движението стартира като отклонение на Мюсюлманските братя в Египет, създавайки военното крило Бригадите Из ал-Дин ал-Касам, с цел да води въоръжена битка против Израел за освобождение на историческа Палестина, напомня Al Jazeera.


Движението също по този начин обезпечава стратегии за обществено подкрепяне на палестинските жертви на израелската окупация.

" Няма да се откажем колкото и дълга да е израелската окупация "

За разлика от Организацията за избавление на Палестина (ООП), чийто ръководител е Махмуд Абас, " Хамас " не признава държавността на Израел, само че приема палестинска страна с границите от 1967 година

„ Няма да се откажем от палестинската родна земя, без значение какъв е сегашният напън и без значение какъв брой продължителна ще е окупацията “, сподели през 2017 година Халед Мешал, водачът в заточение на палестинската формация.

" Хамас " гневно се опълчва на мирните съглашения от Осло, контрактувани от Израел и ООП в средата на 90-те години на XX век. В опит да сътвори една Палестина в границите от 60-те години на предишния век, групировката провежда непрекъснати офанзиви против израелски бойци, заселници и цивилни както в окупираните палестински територии, по този начин и в Израел.
" Хамас " като цяло или в някои случаи нейното военно крило е избрана като терористична организация от Съединени американски щати, Европейския съюз, Канада, Египет, Япония и, несъмнено, Израел.

Съюзници на " Хамас "

" Хамас " е част от районен съюз, който включва също Иран, Сирия и групировката " Хизбула " в Ливан. Поддръжник също е и " Ислямски джихад ", втората по величина въоръжена формация в района, въпреки връзките сред двете групи да бяха напрегнати в интервала, когато " Хамас " упражни напън върху " Ислямски джихад " да спре офанзивите против Израел.

Атаките против цивилни

Според представителя на " Хамас " Халед Кадоми групировката е направила военната си интервенция от събота, 7 октомври, в отговор на жестокостите, пред които са изправени палестинците в продължение на десетилетия. „ Искаме интернационалната общественост да спре зверствата в Газа против палестинския народ, нашите свети места като Ал-Акса [джамията] “, сподели той. От групировката настояват, че не атакуват цивилни, само че личните им видеа, които старателно популяризират в обществените мрежи, демонстрират по какъв начин техни бойци вземат за заложници цивилни жители, в това число цели фамилии.

Осама Хамдан, представител на " Хамас ", обаче упорства, че групата е атакувала единствено заселници, живеещи в противозаконни селища, които той разказва като " законни цели ". „ Трябва да вършиме разлика сред заселници и цивилни. Заселниците нападнаха палестинците “, съобщи той. „ Не се насочваме към цивилни преднамерено. Ние обявихме, че заселниците са част от окупацията и част от въоръжените израелски сили. Те не са цивилни “, добави той.

Инфо: Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР