След апогея на своята мощ преди седем години, когато управляваше

...
След апогея на своята мощ преди седем години, когато управляваше
Коментари Харесай

И без териториите, които контролираше, ИД продължава да има влияние в глобален мащаб

След апогея на своята мощност преди седем години, когато управляваше милиони хора в Близкия изток и всяваше боязън по целия свят със смъртоносни бомбени атентати и стрелби, групировката "Ислямска страна " (ИД) потъна още веднъж в сянка. Самопровъзгласеният от нея халифат в Ирак и Сирия се разпадна след продължителна военна акция на водената от Съединени американски щати коалиция, и тя претърпя и други неуспехи в Близкия изток, разяснява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Наскоро тя загуби втория си водач в границите на две години, когато Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши се взриви по време на военно нахлуване на Съединени американски щати в Северозападна Сирия, убивайки себе си и членовете на фамилията си.

ИД обаче разшири активността си в африканския район Сахел през предходната година, а безредното евакуиране на Съединени американски щати от Афганистан може да отвори благоприятни условия за усилване на нейното присъствитам.

В главния регион на нейната терористична активност - Ирак и Сирия - тя е направила стотици набези през предходната година. През януари тя се опита да организира опит за бягство от затвор в Североизточна Сирия, при който над 100 надзиратели и представители на силите за сигурност бяха убити.

Ето резюме на наличието на групировката по света.

БЛИЗЪК ИЗТОК

Ирак, откъдето произлиза групировката, и прилежаща Сирия остават епицентър на интервенциите на ИД.

Някога основана в сирийския град Рака и иракския град Мосул, откъдето се опитваше да ръководи като централизирана страна, "Ислямска страна " в този момент намира леговище навътре в двете раздрани страни. Нейните бойците са разпръснати в самостоятелни кафези, управлението й е в конспиративност, мъчно е да се дефинира общият брой на бойците, макар че Организация на обединените нации го прави оценка на 10 000 души в централните региони.

Миналия месец нападението против пандиза в Хасака, в който са държани стотици джихадисти, беше най-голямата акция на организацията след колапса на халифата, която сподели, че ИД към момента може да организира огромни и смъртоносни интервенции.

Въпреки че връзките сред управлението и разклоненията в други страни може да са слаби, групи от Синай до Сомалия дадоха обещание честност на Курайши, когато той наследи създателя на ИД Абу Бакр ал Багдади в края на 2019 година

В отчет на Организация на обединените нации от предходната година се прави оценка, че в египетската провинция Синай може да има сред 800 и 1200 бойци, правилни на "Ислямска страна ".

В Либия, където в миналото групировката държеше линия от територия на Средиземноморското крайбрежие, групировката е по-слаба, само че към момента може да се възползва от продължаващия спор в страната. В Йемен тя също е в крах.

АФРИКА

Групи, свързани оперативно или по име с "Ислямска страна ", са единствено част от опасността, която съставляват бойците в Африка. Други включват свързани с Ал Каида групировки като Ал Шабаб, която е дейна в Източна Африка, и Боко Харам в Нигерия. "Ислямска страна " има два известни клона в Западна и Централна Африка, които включват голям брой филиали.

"Ислямска страна - провинция Западна Африка " публично се отдели от Боко Харам през 2016 година, откакто една от частите ѝ се врече във честност на "Ислямска страна " през миналата година. Според оценки на GlobalSecurity.org през 2021 година групировката е имала към 3500 членове.

Западноафриканският клон на ИД работи най-вече в региона на езерото Чад, граничещ с Нигерия, Камерун, Чад и Нигер. В нея влизат и представители на "Ислямска страна в Голяма Сахара " - оперативно самостоятелна подгрупа в граничния регион сред Нигер, Мали и Буркина Фасо.

Публикуването през март 2019 година от медиите на "Ислямска страна " на фотография на бойци от "Ислямска страна в Голяма Сахара " под надпис ISWAP ( "Ислямска страна - провинция Западна Африка ") наподобява удостоверява връзката.

Африканският център за стратегически проучвания свърза 524 съпроводени с принуждение събития през 2020 година с "Ислямска страна " - над два пъти повече от броя им през 2019 година - като те са довели до повече от 2000 смъртни случая в Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Продължаващата опасност от страна на разнообразни групировки е един от главните фактори за поредност от военни преврати в Западна Африка през последните 18 месеца.

Една от най-смъртоносните групировки в Източна демократична република Конго, Съюзените демократични сили (ADF), има връзка с "Ислямска страна - провинция Централна Африка ", твърди Държавният департамент на Съединени американски щати. Въпреки че степента на връзките на ADF с придвижването е неразбираема, Съединени американски щати приписват на групировката гибелта на 849 цивилни през 2020 година

Извършените от ADF убийства са се нараснали с съвсем 50 на 100 през 2021 година, сочат данни на Организация на обединените нации. Повече от 1200 души са били убити при такива набези.

ЮЖНА АЗИЯ

"Ислямска страна - Хорасан " - поделение на придвижването в Афганистан и близките региони - се трансформира в съществена военна опасност в района, откакто талибаните превзеха Афганистан през август предходната година. Експерти споделят, че главните ѝ зони на деяние са страните в Централна и Южна Азия, както и че е ръководена от 2020 година от упорит, въпреки и по-малко прочут, водач на име Шахаб ал-Мухаджир.

"Ислямска страна - Хорасан " е основана през 2015 година с благословията на Багдади, настояват западни мозъчни тръстове, и е била застрашителен съперник както на подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление, по този начин и на талибанските бунтовници, макар че те водиха война между тях.

Без интернационалните и подготвени от Съединените щати сили, които да се опълчват, активността на "Ислямска страна - Хорасан " се разраства, което подхранва опасенията, че Афганистан може още веднъж да се трансформира в леговище за войнстващи групировки, тъкмо както беше, когато Ал Кайда атакува Съединени американски щати през 2001 година

"Това е най-голямото терзание сега за всички в района и на Запад ", сподели почитан западен посланик пред Ройтерс в края на предходната година.

Москва изрази угриженост от усилването на наличието на "Ислямска страна - Хорасан " в централноазиатските страни.

Групировката извърши напоследък редица дръзки набези, най-известното от които бе комплицирана офанзива против най-голямата военна болница в Афганистан през ноември предходната година, при която починаха минимум 25 души, а повече от 50 бяха ранени.

Тя бе предшествана от поредност бомбени набези, осъществени от групировката, в това число гибелен атентат пред входа на летището в Кабул по време на безредната американска интервенция за изтегляне на хора, при който починаха близо 200 индивида, в това число американски военнослужещи.

Данните за числеността на "Ислямска страна - Хорасан " варират. Комисия на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за битка с ислямистите пресметна броя на бойците на групировката на сред 1500 и 2200 души, само че това беше директно преди рухването на Кабул.

Има известия, че недоволни талибански бойци и някои пакистански талибани са се включили към "Ислямска страна " през последните месеци. A спираловидно разрастващата се икономическа рецесия докара до беднотия милиони хора и остави някогашни талибански бойци без работа.

Малко индикации загатват за директна съгласуваност всъщност сред "Ислямска страна - Хорасан " и близкоизточния клон на групировката. Някои поемания на отговорност за набези, осъществени в Афганистан и прилежащи региони, обаче са популяризирани посредством централните осведомителни канали на ИД.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР