След актуализацията направена от кабинета Петков, документът съдържа инвестиции в

...
След актуализацията направена от кабинета Петков, документът съдържа инвестиции в
Коментари Харесай

Милиардите от Европа: ЕК официално одобри българския План за възстановяване


След актуализацията направена от кабинета Петков, документът съдържа вложения в 57 плана и 47 промени. Проектите би трябвало да бъдат изпълнени до 2026 година, а първият транш от 1 милиард и 300 милиона лв. се чака в края на лятото.

Процедурата изисква до месец проектът да бъде гласуван и в Съвета на Европейския съюз.

Срещу 12 милиарда лв. страната ни би трябвало да реформира енергетиката по този начин, че да се понижат доста нездравословните излъчвания. Другата огромна промяна е обвързвана с контрола над основния прокурор и антикорупционната комисия.

Председателя на Европейска комисия разгласи, че през днешния ден на процедура се дава зелена светлина за смяната на българската стопанска система, само че и за старт на значими промени. 12-те милиарда лв. се равняват на съвсем 10 % от българската стопанска система.

„ Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще финансира смяната в България. Комисията е удовлетворена, че съвсем 60 % от парите, които Брюксел е планувал за страната ни са свързани с екологичния преход, както и че е очакван необятен антикорупционен механизъм”, разяснява Кирил Петков.

„ Две са главните значими тематики, които са значими в механизма за съдействие и инспекция - това е промяна в антикорупционната комисия, единия значим дирек, а другият е отчетността на основния прокурор. Това са две значими стъпки, които са наложителни като част от механизма за инспекция и съдействие и по този начин ще постигнете задачите си”, изясни Урсула фон дер Лайен.

Първите пари би трябвало да дойдат в България в края на лятото, само че работата по другите планове може да стартира още от на следващия ден с наше финансиране, което по-късно ще бъде покрито от Европа.

От ГЕРБ регистрираха, че утвърждението на Европейска комисия за българския проект несъмнено е добра вест, само че сложиха и въпроси през днешния ден, тъй като първата версия на новият документ се е появила едвам през вчерашния ден.

„ Да направиш обществено притежание текста малко преди одобряването на документа от Европейска комисия е цялостна бистрота, даже бих споделил заслепяваща бистрота. Следващите дни ще има доста тематики за коментар и занапред ще разбираме какви задължения е поело държавното управление пред ЕК”, сподели Томислав Дончев от ГЕРБ.

В София Урсула фон дер Лайен сложи на масата и тематиката за присъединението на Северна Македония и Албания към евросъюза. Тя напомни, че през 2020 година европейските водачи дадоха самобитно заричане за начало на договаряния с двете страни.

Председателя на комисията добави, че разчита на България ловко да води процеса и приключи с думите - знам, че можете да го извършите.

Фон дер Лайен разяснява и войната в Украйна, като съобщи, че светът би трябвало да даде заричане за взаимност към бежанците. А що се отнася до настояването на Русия енергопродуктите да се заплащат в рубли, председтателят на комисията съобщи, че в другите контракти на евространите е разказано заплащане в евро или долари. Те се преглеждат, само че на първо четене съгласно нея и отсега нататък би трябвало да плащаме в тези валути.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР