След 24 февруари Русия задава нови геополитически тенденции, които се

...
След 24 февруари Русия задава нови геополитически тенденции, които се
Коментари Харесай

Шойгу предложи параметрите на новия свят

След 24 февруари Русия задава нови геополитически трендове, които се поддържат от доста страни в Латинска Америка, Африка и Азия. Това може да се съди от програмната тирада на министъра на защитата Сергей Шойгу на Международната конференция по сигурността. За какви трендове става дума и за какво част от страните членки на НАТО подминаха рецензиите на Москва?

На 10-ата Московска конференция за интернационална сигурност, която беше открита във вторник, министърът на защитата Сергей Шойгу изнесе програмна тирада. Събитието се организира в границите на форума „ Армия-2022 “. Според министъра специфичната военна интервенция на Русия в Украйна бележи края на еднополюсния свят.

„ Многополюсността се трансформира в действителност. Полюсите на този свят са ясно разпознати “, сподели Шойгу и добави, че главната разлика сред тези полюси е, че едни зачитат ползите на суверенните страни, до момента в който други ги подценяват.

Колониалният опит на Англия ѝ оказа помощ да работи с актуалните управляващи в Киев, сподели Шойгу. „ Очевидно колониалният опит на Англия, като главен спонсор на режима в Киев, беше доста потребен за Лондон в работата с актуалното управление в Киев “, сподели министърът.

Шойгу добави още, че се възнамеряват интервенции на украинските войски в Съединени американски щати и Англия. „ Не единствено координатите на задачите за удари се дават от западните разследващи организации, само че и въвеждането на тези данни в оръжейните системи се прави под цялостен надзор на западни експерти “, акцентира министърът.

Освен това Шойгу укори Запада, че желае да възвърне колониалния ред в Африка посредством боен напън върху суверенни страни посредством поддръжка на сепаратизма и тероризма. Добър образец е Либия, където държавността към момента не е възобновена след нашествието на НАТО. В Западна Африка под предлог за битка с тероризма бяха въведени войските на европейските страни.

„ Правителствата и водачите на африканските страни, както се споделя, „ държат удара “, следват лична линия за самостоятелност, подсилване на суверенитета, развиване на стопанската система и отбранителната дарба в многополюсен свят “, сподели Шойгу, твърдейки, че Министерството на защитата се стреми да разшири съдействието с африканските страни в региона на военното и военно-техническото съдействие.

В речта си Шойгу укори Съединените щати, че се стремят да усилят въздействието си в Латинска Америка „ в сходство с наредбите на по този начин наречената теория Монро “ и да въвлекат страните от района в борба с Русия, „ унищожават обичайните връзки, блокират нови форми на съдействие във военната и военнотехническата сфера “. „ В Латинска Америка се организират антируски осведомителни акции, укрива се истината за аргументите и хода на специфичната военна интервенция в Украйна. Появяват се аналогии с дейностите на Англия по време на спора на Малвинските острови “, изброи министърът.

В тази връзка Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси, декларира, че в Европа, във връзка с Русия, разногласието сред континенталните страни и Англия продължава. „ Така наречената Голяма европейска тройка (Германия, Франция и Италия) поддържа Киев, само че в това време се застъпва за поддържане на връзка с Москва и най-важното за намиране на способи за дипломатично разрешаване на спора “, изясни политологът.

В същото време Англия, дружно с Полша и балтийските страни, „ се застъпват за цялостната и неоспорима победа на Украйна “. „ Разликите тук са единствено в особеното схващане на успеха: възобновяване на статуквото от 24 февруари или даже възобновяване на границите от 1991 година “, акцентира специалистът. „ Именно поради тези условия вниманието на Шойгу по време на речта му беше приковано основно към Англия, към нейните геополитически упоритости, към английския колониален опит “, добавя той.

Кортунов е уверен, че изказванията на висшите управляващи на Русия допускат задачата да бъдат привлечени страните от Азия, Африка и Латинска Америка в нашата посока. „ Разбира се, би трябвало да попречим на Запада да ни изолира, по тази причина вършим целенасочени изказвания “, акцентира събеседникът.

В същото време политологът Дмитрий Дробницки показва, че в този момент Англия упражнява цялостен външен надзор върху Украйна и „ работи съвсем по същия метод, както в Индия “. „ Системният индийски колониален опит на Англия е сходен на това, което се случва в Украйна – ръководство на масите, елитите, военните, образование на нов човек “, сподели източникът.

Експертът не изключи аржентинците да харесат лапсуса на Шойгу, който назова Фолклендските острови Малвински, тъй като сходна дефиниция може да раздразни Лондон. „ Цялата настояща обстановка се характеризира с това, че нашите „ сътрудници “ са разрушили всички правила, даже и тези, които самите те са въвели над интернационалното право. Следователно няма повече правила. И единственото предписание, което резервираме за себе си, е да сме надеждни сътрудници, най-малко търговски “, счита специалистът.

Обръщайки се към страните от Африка, министърът неслучайно засегна тематиката за неоколониализма, добавя специалистът. „ Всяка неоколониална изразителност постоянно е с две остриета, само че като цяло е ясно, че през днешния ден африканските страни се колонизират за повторно. Работата тече в цялостен ход “, сподели Дробницки.

Политологът акцентира, че доста африкански водачи са получили обучение в Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно в Русия и „ на равнище рефлекси “ схващат, че Лондон, Вашингтон и Брюксел стоят зад неоколониализма. „ Африка се трансформира в същата изследователска среда като Арктика и космоса, като се изключи това, че там живеят хора “, сподели Дробницки.

Според специалиста речта на Шойгу и конференцията като цяло са били замислени, с цел да разяснят на западните съперници „ нашето виждане за света “. „ Шойгу управлява специфична военна интервенция, която по своя смисъл и наличие е кардинално нова за света. Но ние приказваме за краткосрочни вероятности, тъй като даже средносрочните вероятности са неразбираеми за никого, в този момент просто напипваме параметрите на един нов свят “, уверен е Дробницки. Експертите също означават: в случай че Съединени американски щати и изключително Англия „ си го получиха изцяло от Шойгу “, то министърът на защитата „ до известна степен пощади “ Франция.

В речта си за африканските страни Шойгу загатна доста страни в района, които преди са били под ръководството на Париж, само че в този момент са другарски настроени към Русия. И това е една от най-важните международни трендове: страните, които пречат на възраждането на неоколониализма, се отнасят добре с Русия. „ Въпреки че в речта на министъра имаше намек за Париж, Франция не беше посочена измежду страните, които организират нападателна колониална политика “, сподели Кортунов.

На собствен ред професорът от катедрата по доктрина и история на интернационалните връзки на Факултета по интернационалните връзки на Петербургския държавен университет Виктор Хейфец прибавя, че американците не са съгласни със загубата на въздействието си в Латинска Америка, където Китай се трансформира в главно предизвикателство за тях от икономическа и политическа позиция.

Според него Русия има доста въздействие в Латинска Америка, само че тези страни надалеч не постоянно са подготвени да бъдат солидарни с Москва по политически въпроси. Все отново " Русия може да разчита на известна поддръжка " от Венецуела, Никарагуа, частично Боливия и Куба. За да могат Бразилия, Аржентина и Мексико по-често да се солидаризират с Руската федерация, е належащо да се ускори икономическото съдействие с тях и те са подготвени за това, без значение от позицията на Съединени американски щати, уверен е Хейфец.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР