След 2-годишно прекъсване в Чикаго ще се състои 10-ото юбилейно

...
След 2-годишно прекъсване в Чикаго ще се състои 10-ото юбилейно
Коментари Харесай

На фестивала „Верея“ в Чикаго ще покажат картини по народни песни

След 2-годишно спиране в Чикаго ще се състои 10-ото юбилейно издание на фолклорния фестивал „Верея“. Фестивалът ще има своя ексцентричен продължен формат и ще продължи от през днешния ден до неделя. В него ще се включат 35 състава и над 450 танцьори .

Това е най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка . Главен уредник е Константин Маринов, танцьор, хореограф и музикант, началник на клуб „Верея“.

„Бяхме го замислили 10-годишнината да бъде малко по-интересно. Тогава бяха дали поръчка 65 състава от Северна Америка. Просто щяхме да създадем огромен взрив, само че по този начин се получи. Не можахме. Две години бяхме тотално затворени „, споделя Маринов пред БНР.



Последното издание на фестивалът „Верея“ е през 2019 година

„2020 година споделиха – безусловно никакви събирания. Миналата година се опитахме отново да създадем. Тогава някои от щатите си останаха с тези правила. Беше доста мъчно. И тази година се случи, само че пък участниците няма да са толкоз доста. Някои от съставите не са се събирали тези две години и половина изобщо. Други сформира идват като посетители, без да играят. Но пък имаме и нови сформира, които идват . От Канада идва нов състав. Далас, Тексас, идва нов състав и от Сан Франциско идва нов състав, което отново е нещо. Надявам се следващата година към този момент всичко да бъде обикновено и да продължим тази традиция“, разяснява уредникът.

„Поканили сме едно момиче, която дълги живя В Сан Франциско. Прибрала се за пандемията в България и почнала да рисува. По национални песни, по текстове прави галерия , а някаква японка пък е направила по този начин, че с тяхната японска система хайку разказва тези картини и националните песни . Предполагам, че ще е забавно за хората“, споделя още Константин Маринов.

„На идващия ден ще имаме учител от Питсбърг – Александър Занкин, който ще преподава национални хора. В събота е концертът. В неделя се провежда базар, Жанета Ликов е уредник. Българите, които вършат украшения, бродерия, всичко обвързвано с фолклора – ще има базар, с цел да видят всички тези българи от Северна Америка, които идват, какво вършим тук в тази дребна България в Чикаго.“


Повече за фестивала слушайте в звуковия файл.
Снимки: Елена Цанева
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР