След 18 дни в интензивно отделение в Лос Анджелис, специалистите,

...
След 18 дни в интензивно отделение в Лос Анджелис, специалистите,
Коментари Харесай

COVID-19 с още една лоша изненада: Кръвни съсиреци! Ампутираха крака на Ник Кордеро

 След 18 дни в интензивно поделение в Лос Анджелис, експертите, лекуващи тежко болния от Ковид-19 канадски артист Ник Кордеро, бяха принудени да ампутират десния му крайник. Причината - съсирек, блокиращ кръвообращението, съобщи Франс прес.

Това е едно от мрачните открития на пандемията: заболяването Ковид-19 нападна и други органи, с изключение на белия дроб. Т.нар. " тромботични събития " могат да зародят заради разнообразни аргументи измежду пациентите в интензивно поделение, само че процентът им измежду болните от Ковид-19 надвишава упованията. Сравнително младата възраст на пациентите с сходни проблеми се оказва изненадваща.

" Имали сме 40-годишни пациенти в интензивното поделение с кръвни съсиреци в пръстите, които, наподобява, ще изгубят, като за това няма друга причина с изключение на вируса ", споделя доктор Шари Брошанън от болничното заведение към Нюйоркския университет. Един от тях страда от нарушено кръвообращение и в четирите крайника - случай, в който може да се наложи ампутация. 

Кръвните съсиреци не са рискови единствено за крайниците. Те могат да си проправят път до белия дроб, сърцето или мозъка, където да причинят надлежно летална белодробна емболия, инфаркт и инсулт. 

Неодавнашно проучване от Нидерландия, оповестено в сп. " Thrombosis Research ", открива, че 31 % от 184 пациенти са страдали от тромботични затруднения - цифра, която експертите назовават " удивително висока ", даже в случай че крайните последици като ампутация са необичайност. 

Защо се случва това? Бехнуд Бикдели, доктор от нюйоркската Презвитерианска болница, събира интернационален консорциум от специалисти, които да проучат казуса. Откритията им са оповестени в списанието на Американския лицей по кардиология. 

Експертите откриват, че рисковете са толкоз огромни, че при пациентите с Ковид-19 може да се наложи прилаганетона разредители на кръвта с превантивна цел, още преди да са поискани образни проучвания. Причините не са изцяло изяснени, само че доктор Бикдели предлага няколко вероятни пояснения. 

Хората с тежки форми на Ковид-19 постоянно имат съпътстващи положения като сърдечносъдови или белодробни болести, които сами по себе си са свързани с нараснали проценти на съсирване. 

Освен това пребиваването в интензивно поделение е обвързвано с вероятността от образуването на съсиреци поради продължителното оставане в неподвижно състояние. Именно заради тази причина на пасажерите на дълги полети се предлага от време на време оживление и разпъване. 

Понастоящем към този момент е ясно, че заболяването Ковид-19 е обвързвана с необикновена имунна реакция, известна като " цитокинова стихия ". Някои проучвания сочат, че тя също е обвързвана с нараснали проценти на съсирване. 

Специалистите позволяват, че е допустимо нещо, обвързвано със самия вирус, да предизвиква коагулация. Подобни прецеденти са следени при други вирусни болести. 

Изследване, оповестено предходната седмица в сп. " Лансет ", откри, че вирусът може да порази ендотелиалното покритие на органи и кръвоносни съдове, което на доктрина може да изиграе роля в процеса на съсирване. 

Според Шари Брошанън до момента в който разредители на кръвта като Хепарин са ефикасни при някои пациенти, при други те не работят, защото кръвните съсиреци са прекомерно дребни, да вземем за пример в капилярите. За разлика от огромните тромби в белия дроб или мозъка, в сходни случаи интервенцията е неприложима и постоянно единственият вероятен излаз е ампутация, изяснява специалистката, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР