След 14-годишно забавяне във Финландия стартира най-мощният ядрен реактор в

...
След 14-годишно забавяне във Финландия стартира най-мощният ядрен реактор в
Коментари Харесай

Във Финландия стартира най-мощният ядрен реактор в Европа

След 14-годишно закъснение във Финландия започва най-мощният нуклеарен реактор в Европа, оповестява Associated Press. Продължилият повече от година тестови интервал завърши, а постоянното произвеждане на електрическа енергия стартира.

Реакторът Olkiluoto 3, с потенциал от 1600 мегавата, беше обвързван към финландската национална електрическа мрежа през март 2022 година

Това ще помогне на Финландия да реализира въглеродна индиферентност и да увеличи енергийната сигурност в миг, когато европейските страни са прекъснали доставките на нефт, газ и други енергийни доставки от Русия.

Пускането на финландския реактор идва в същия миг, в който в събота.

Строителството на Olkiluoto 3 стартира през 2005 година и трябваше да бъде приключено четири години по-късно. Проектът обаче имаше няколко софтуерни казуса, които доведоха до правосъдни каузи.

Olkiluoto 3 е първият нов реактор в Западна Европа от повече от 15 години. Това е първата електроцентрала от ново потомство EPR или Европейски реактор под налягане. Той е създаден в взаимно дружество сред френската Areva и немската Siemens.

Експертите са определили крайната цена на Olkiluoto 3 на към 11 милиарда евро, което е съвсем три пъти повече от първичната оценка. Финландия към този момент разполага с пет нуклеарни реактора в две електроцентрали, ситуирани на брега на Балтийско море. Взети дружно, те покриват повече от 40% от търсенето на електрическа енергия в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР