След 13 години очакване, България е на път да се

...
След 13 години очакване, България е на път да се
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция: Днес се очакват финалните решения за пускането в експлоатация

След 13 години очакване, България е на път да се снабди с нова газова връзка с Гърция. Проектът е подготвен, през днешния ден се чака Комисията за енергийно и водно контролиране да одобри последните три решения, с които газовата тръба може да започва комерсиална употреба от 1 октомври.

През какви премеждия мина построяването на интерконектора и какъв брой газ страната може да придвижи през него, описа пред Цветелина Катанска един от изпълнителните шефове на компанията оператор Теодора Георгиева.

България остана без газ при започване на 2009 година откакто Русия спря доставките на синьо гориво през Украйна. Тогава това беше единственият път за доставка на природен газ към страната ни - по този начин стартира историята на новия интерконектор сред България и Гърция.

" Проектът е геополитически, което автоматизирано значи, че е изложен на много опасности. Аз се причислих към екипа през 2015, когато към момента нямаше обезпечено финансиране. Така че в оня миг, на този план, никой не вярваше, че ще се случи. ", споделя Теодора Георгиева, изп. шеф на ICGB.



Още през 2019 интерконекторът е разгласен за план от национално значение. Следващата година България подписва съглашение с Гърция за създаване на тръбата.

През 2011 година е записана компанията оператор. През 2015 е призната пътна карта на плана, две години по-късно тръбата има позволение за градеж в България, а след още две и в Гърция. Едва през 2019 година е обезпечено финансиране на плана и е направена първа копка.

" Пътят беше в действителност, бих споделила, бодлив. До 2018 ние не разполагахме с нищо. Минахме през Европейска комисия, през утвърждение за въпросните грантове и дълготраен заем от 25 години. И чак 2019 подписахме основните съглашения, които направиха допустимо да се задейства строителството като по пътя имахме и други спънки - всички поръчки бяха направени по Закона за публичните поръчки, имахме прекъсвания от най-малко година и половина от участници в търга, които не бяха в положение да изпълнят този план, само че го спираха. ", счита Теодора Георгиева, изп. шеф на ICGB.

Газовата връзка е дълга 182 километра, потенциалът ѝ е 3 милиарда кубични метра годишно, а цената й над 240 млн. евро. Бюджетът на компанията е разреши да бъде определена гръцка компания за строител.

" Не бих споделила, че сме доста удовлетворени от представянето и организацията на самия гръцки строител, само че в действителност сме на финалната права. От друга страна би трябвало да е ясно, че приказваме за план, който е много провокационен - има много сериозен терен планински, има много пресичания. Пресичането на Студен бунар е третото в Европа във връзка с инженерно предизвикателство. Без тези пресичания, изобщо нямаше да стигнем до тук ", споделя Теодора Георгиева, изп. шеф на ICGB.



Именно на гръцката връзка се разпореждат огромни очаквания за диверсификация на енергийните източници у нас.

" Този план, точно, ще ни направи самостоятелни. И изключително, когато имаме война в Украйна, неговата стойност много съществено се усилва. С съществуването на тази енергийна съгласуваност, България се нарежда като сериозен фактор, тъй като посредством нея може да пренасяме 3 милиарда куб. метра газ от разнообразни източници, колкото е потенциала на потреблението ни. ", уверена е Теодора Георгиева.

Интересен проблем съставлява държавната компания " Булгаргаз ". Според разпоредбите на Европейския съюз тя не може да разервира повече от избран % от тръбата.

" Според регулациите имаме ограничавания с " Булгаргаз ", по отношение на доминантно състояние на пазара. Те са към 40% от потенциала от газопровода. Разбира се, при липса на различен дълготраен интерес, е въпрос на някакво схващане и позволение от Европейския съюз. Но да - има такова ограничаване. Азерският газ, доколкото знаем, е на извънредно ниски цени спрямо тези на пазара. Отделно, съществуването на разнообразни източници предопределя понижаване на цена и конкуренция, която България до момента не е имала.

- От към година и половина се оповестява, че ще тръгне газовата връзка, в този момент в действителност ли ще се случи?

- Категорично потегля от първи октомври. Според мен имаше някакво подценяване на това какъв брой е нелек пътят на легализиране на даден обект. ", добавя Георгиева.

оператор: Борис Тодоров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР