След 126-дневно плаване научно-изследователският кораб Св. св. Кирил и Методий“

...
След 126-дневно плаване научно-изследователският кораб Св. св. Кирил и Методий“
Коментари Харесай

След 126 дни плаване: Полярният ни кораб се завърна във Варна

След 126-дневно корабоплаване научно-изследователският транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ се завърна във Варна. Това е първият български транспортен съд, достигнал до островЛивингстън, Антарктика.

 Стотици варненци пристигнаха на Морска гара, с цел да посрещнат плавателния съд след края на неговата историческа задача. В формалната гала по посрещане се включиха президентът Румен Радев, министърът на защитата Димитър Стоянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и други висши офицери, регионалният шеф Марио Смърков, кметът на Варна Иван Портних и други

Военният научно-изследователскикораб взе присъединяване в 31-та Национална антарктическа експедиция, като достави на Българската антарктическа база „ Св. Климент Охридски “ строителни материали, нужни за построяването на новия лабораторен блок, както и 50 тона товари за испанските бази. На борда на кораба се организираха и първите български научни проучвания в Южния океан.

 „ Трудности нямаше. Свършихме толкоз работа, както в науката, по този начин и в логистиката, колкото 3 експедиции, в случай че го карахме по остарелия стопаджийски метод да се молим някой да ни вземе и да ни закара до там ”, съобщи ръководителят на Българския антарктически институт и началник на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев. Тойокачестви извършената 31-ва полярна експедиция като отлична.

 „ Родната земя е нещо прелестно. Горд съм, че още веднъж съм на Морска гара. Екипажът ми е цялостен, без никакви катастрофи ”, показа капитан II сан Николай Данаилов откакто стъпи на варненския бряг. Той добави, че е удовлетворен от изпълнените съществени и спомагателни задания.

Екипажът на първия военния научноизследователски транспортен съд показва извънредно висок професионализъм по време на плаването до Антарктида и назад, посочи началникът на Висшето военноморско учебно заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той означи, че всички задания са били изпълнени в цялостен размер, осъществени са и ред спомагателни действия.

 След интервал на възобновяване на 39-годишния към този момент кораб, през лятото са планувани образователни плавания на кораба за процедура на курсанти и студенти. Вероятно 67-метровият транспортен съд ще взе участие и в две военноморски учения, ще извършва и характерни задания от командването на Военноморски сили, защото има неповторими навигационно-хидрографски качества.

Проф. Пимпирев разкри, че идващото корабоплаване до Антарктида ще стартира през ноември. Догодина или през 2025 година се чака полярният ни транспортен съд да плава и до Северния полюс.

„ След появяването ни в Южното полукълбо и Антарктика към този момент ни търсят за превоз на гориво и материали. Вече имаме нещо, с което да печелим ”, означи полярник№1 на България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР