След 11 месеца еквилибристики прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен

...
След 11 месеца еквилибристики прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен
Коментари Харесай

Прокуратурата спаси Московски от съд заради смъртта на детето му

След 11 месеца еквилибристики прокуратурата приключи следствието против някогашния транспортен министър Ивайло Московски. Инцидентът с моторната шейна, ръководена от него, при който на 2 февруари м.г. почина 3-годишният му наследник, е случайност и Московски не носи отговорност за злополуката. Няма данни за закононарушение, счита прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура.
Постановлението е от 3 януари. Въпреки това в петък прокуратурата укри този факт и отговори на въпрос на вестник "Сега ", че няма нищо ново по делото. Мълчанието е тактиката още през цялото време на този случай. Първо на обществото даже не беше обявено по какъв начин е станала злополуката с мощната машина, ръководена от министъра. Прокуратурата мълча 5 дни по случая, а по-късно разгласи, че делото за причиняване на гибел по несъобразителност е трансферирано за следствие в националното разследване. Казусът се прехвърляше сред окръжната прокуратура и градската. Московски подаде оставка поради злополуката край Своге, при която починаха 20 души. Правителството незабавно го прати вицепрезидент на Черноморската банка.
През октомври следователят по делото е стигнал до извода, че някогашният министър би трябвало да бъде измамен под отговорност. Прокурорското разпореждане обаче гласи тъкмо противоположното. Варадинова развива тезата, че несъмнено гибелта на детето е поради рухването от шейната, ръководена от татко му. Има случай, само че това не значи, че лидерът е имал отговорно държание, написа прокурорката. Според нея би трябвало да бъде несъмнено потвърдено, че произшествието е в причинно-следствена връзка с държанието на лидера и с нарушаване на разпоредбите за ръководство на снегомобил. Тя счита, че става дума за инцидентно действие и деецът не следва да отговоря за него, тъй като не бил задължен и не могъл да планува последствията. Не са нарушени нормалните практики за ръководство на шейна, приема Варадинова, която е командирована е градската прокуратура от 2015 година Според нея Московски не е бил осведомен с техническите данни на шейната, нито с разпоредбите за ръководството й, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни. С тези неуместни заключения прокуратурата действително предизвиква тоталната безнаказаност в планините.
3а да има виновност за причиняване на гибел по несъобразителност, би трябвало да има отговорно деяние или безучастие, въпреки и несъзнателно, показва прокурорката. Т.е. да осъзнава, че може да аргументи гибел, само че да се надява, че ще избегне това. Московски обаче не е паснал и на този образец.
В постановлението се цитират отговори от формалния представител на канадската марка за моторни шейни, че оферират на всичките си клиенти научен и удобен курс за ръководството на снегомобил. Този курс не е наложителен. На купувачите също се коментират съществени правила за машините и те се подписват, че са ги разбрали - че би трябвало да се кара деликатно и постепенно, тъй като високите скорости крият риск от загуба на ръководство и произшествия, че целесъобразната минимална възраст за водачите е 16 години, че шейната е едноместна, че би трябвало да се ръководи с защитно облекло и каска. 3лополучната шейна обаче е купена втора употреба. Последните данни, че е била обслужвана в сервиз, са от 2014 година Новият й притежател не е минал през инструктажа за сигурност, нито е направил подобен на Московски. Автотехническата експертиза изяснява, че шейната се ръководи главно с салдото на тялото, сходно на мотоциклет. Според специалистите най-вероятната причина, че шейната е изгубила сцеплението, е, че е навлязла в неутъпкан сняг. Скоростта й преди случая е била не по-висока от 50 км/ч.
Ето по какъв начин наподобява случаят съгласно постановлението: Семейният прочут на Московски Васил Михайлов имал три моторни шейни. Държал ги в заведението "Силвър фокс " в Боровец. На 2 февруари м.г. Московски бил в курорта с майка си и с двете си деца - на 3.5 година и на 7 година Той наел ски преподавател за децата, а на обяд отишли в "Силвър фокс ". В заведението пристигнал и парламентарният секретар на транспортното министерство Ваньо Тодоров. След това се появил и Михайлов. След като се нахранили, тримата мъже решили да карат шейните на Михайлов. Било към 15 ч., времето било слънчево и ясно. Тодоров се качил на първата шейна, Михайлов и по-голямото дете на министъра - на втората, а Московски и дребното момченце - на третата. Малкият седнал пред татко си и се държал за П-образната дръжка до кормилото. Шейните потеглили по горски път в посока към хижа "Чакър челник ". Времето било меко, снегът се топял, по пътя имало неравности. Трите шейни се движели една след друга, спирали и се изчаквали. След един от завоите първите две шейни спрели да изчакат тази на Московски. През това време той се движел най-вдясно по трасето. Навлизайки е изострен ляв завой, дясната ска на шейната потънала в снега, шейната се наклонила надясно, навлязла в неутъпкания сняг и се блъснала е дърво. Детето получило закрита черепно-мозъчна и гръбначно-мозъчна контузия и умряло. Когато Московски не ги настигнал, Михайлов и Тодоров се върнали да видят какво става. Михайлов взел детето и потеглил към избавителната работа. Там от БЧК установили гибелта на момченцето. Според експертизата, даже да е имало каска, детето отново е щяло да пострада съдбовно. В постановлението не става дума Московски да е проучен за алкохол.
Прокурорката има писмо от зам.-министър на превоза, че съгласно определението в еврорегламент от 2016 година "моторна шейна (снегомобил) значи самоходна машина, предопределена за придвижване отвън пътища, главно върху сняг ". 3аконът за придвижване по пътищата урежда разпоредбите за деижение по пътищата, отворени за публично прилагане, и условията към транспортните средства, които се движат по тях, и към водачите им. От земеделското министерство са изискани документи за потреблението на моторни шейни е курорта. Оказва се, че обособени трасета няма, а пътят, по който се е движил Москоески, съответствува с горски път, по който не е неразрешено да минават моторни транспортни средства. От Изпълнителната организация по горите са дали отговор на прокуратурата, че има разпоредба за придвижването по горските пътища от 2012 година И че районният горски шеф дефинира трасетата за придвижване на ATV u спортни мотори. Трасето, по което е минал Московски, не е било заяеено и позволено за спортни мотори и други моторни транспортни средства. От община Самоков са определили направления за придвижване на моторни шейни, само че и те не включват злощастното трасе.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР