След 11-годишно прекъсване oбщина Берковица възобнови състезанието по ски алпийски

...
След 11-годишно прекъсване oбщина Берковица възобнови състезанието по ски алпийски
Коментари Харесай

Възродиха състезанието по ски алпийски дисциплини „Берковски Олимпиец“ /снимки/

След 11-годишно спиране oбщина Берковица възобнови надпреварата по ски алпийски дисциплини „ Берковски Олимпиец “.
Състезанието се организира за първи път през 1999 година в чест на жителката на града под Ком Павлина Филипова, завоювала влиятелното 4-то място по биатлон на Олимпийските игри в Нагано – Япония през 1998 година. Първоначалният формат на надпреварата включва алпийски дисциплини, ски тичане и втурване с шейни. Състезанието „ Берковски Олимпиец “ се организира 5-6 пъти през годините, като за финален път е извършено през 2011 година. Причината е била липса на деца и възпитаници, умеещи да карат ски към оня миг. По това време скиори са се обучавали единствено в „ Бели ски учебни заведения “ през ваканциите на учениците, проведени от учителите по физическо образование.
Благодарение на чудесната самодейност на кмета на община Берковица Димитранка Каменова, в интервал от 5 седмици на ски писта „ Ком “ се организира гратис ски образование за децата и учениците на територията на община Берковица. Инициативата оказа помощ за възобновяването на надпреварата „ Берковски Олимпиец “.
В ски образованието взеха присъединяване над 60 деца в разнообразни възрастови групи. Те получиха своите първи уроци и усвоиха начални привички и умения в карането на ски. Една огромна част от тях се пуснаха по пистата и в проведеното от община Берковица факелно шествие, извършено на националния празник на Република България – 3 март.
Състезанието „ Берковски Олимпиец “ мина през два стадия. Първият стадий включваше съревнование сред участниците в ски образованието, проведено от община Берковица, по обособено късо трасе с дължина към 120 м. Участниците бяха разпределени в 3 възрастови групи – до 7 година, 7 – 10 година и 11 – 14 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР