След 100 дни войната между Израел и Хамас се превръща

...
След 100 дни войната между Израел и Хамас се превръща
Коментари Харесай

След 100 дни войната Израел-Хамас заплашва да се прехвърли отвъд Газа

След 100 дни войната сред Израел и Хамас се трансформира в нескончаем спор без явен край, заплашващ да се популяризира в Близкия изток, да наруши международната търговия и да засегне Съединени американски щати.

Едно от най-големите геополитически събития през този век се промени от офанзивата на Хамас на 7 октомври, която съгласно Израел е умъртвила 1200 души, до свирепото възмездие на израелската войска против въоръжената група в Газа, написа в разбор The Wall Street Journal.

Повече от 23 000 палестинци са убити, най-вече дами и деца, настояват палестинските управляващи, число, което не прави разлика сред бойци и цивилни, а близо 70% от 439 000 домове в Газа и към половината от постройките са развалени или разрушени.

Съединени американски щати се притекоха на помощ на Израел във война, която съставлява един от определящите външнополитически проби за президента Байдън. Конфликтът и твърдата поддръжка на администрацията за Израел отекнаха във вътрешната политика на Съединени американски щати, предизвиквайки вълна от митинги в университетските кампуси и наливайки масло в огъня на културните войни тъкмо когато президентът се насочва към оспорвани избори.

Конфликтът в Газа принуди Съединени американски щати да се съсредоточат още веднъж върху Близкия изток след години на пренасочване на дипломатически и военни запаси за противопоставяне на надигащия се Китай. Това отвлече вниманието от напъните на Съединени американски щати да оказват помощ на Украйна да отблъсне нашествието на Русия.

Конфликтът попречи на един от главните външнополитически цели на Байдън: подкрепяните от Съединени американски щати договаряния за нормализиране сред Израел и Саудитска Арабия, които имаха за цел да преформатират дипломатическите връзки и съюзите за сигурност в района и да оказват помощ за ограничението на Иран. С високото напрежение сред Съединени американски щати и арабските страни не е ясно по какъв начин и по кое време Съединени американски щати ще могат да възобновят тези договаряния, които бяха прекъснати.

Сега въпросът по какъв начин да се реши израелско-палестинският спор, който години наред беше значително подценяван от интернационалната общественост и Израел, още веднъж е централен за световната дипломация – макар че пътят към решение наподобява по-труден от всеки път.

Отвъд бойното поле в Газа, Съединени американски щати работят по сдържането на подкрепящия Хамас Иран и неговите съдружници, в това число ливанската Хизбула и йеменските хуси. Крехкият кротичък развой в Йемен, за чието реализиране помогнаха Съединени американски щати и е в центъра на неотдавнашното доближаване сред Саудитска Арабия и Иран, в този момент е изложен на риск.

Съединени американски щати и техните съдружници нанесоха удари против цели на хутите в Йемен в отговор на офанзиви в Червено море, които принудиха корабите да правят по-скъпи пътувания и раздрусаха цените на стоките, свързани с тези потоци.

„ Когато една война в Газа се популяризира оттатък Газа, оттатък Израел, в района, което се случва сега, тогава имате световни последствия “, сподели Хю Ловат, старши помощник по политиката Европейски съвет за външни връзки.

Ударите ускориха военното присъединяване на Съединени американски щати, откакто те разположиха военни кораби в района в първите дни на спора Израел-Хамас, с цел да възпрат Хизбула да нападна Израел. Съединени американски щати предоставиха на Израел огромни разбиващи бункери бомби, дружно с десетки хиляди други оръжия и артилерийски снаряди, с цел да оказват помощ за изтласкването на Хамас от Газа.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен направи четири визити в района от 7 октомври насам в опит да предотврати прерастването на войната в районен спор.

В целия западен свят протестиращи се събраха и от двете страни, обединявайки се против антисемитизма и организирайки шествия, с цел да осъдят Израел и да поддържат палестинците.

Напрежението способства за оставките на президентите на Харвардския университет и Университета на Пенсилвания.

В четвъртък Южна Африка упрекна Израел в геноцид пред Международния съд, като твърди, че военният отговор на Израел на офанзивите на Хамас нарушава интернационалния контракт, направен след систематичното заличаване на шест милиона евреи от нацистка Германия. Израел отхвърля изказванията и споделя, че самата Южна Африка нарушава Конвенцията за геноцида, като поддържа Хамас, която приканва за елиминирането на Израел.

Израел построява собствен личен юридически случай, който ще дава отговор на интернационалните стандарти за изказвания за закононарушения, осъществени от Хамас, в това число актове на осакатяване, убийства и полово принуждение. Израел възнамерява да съди бойци на Хамас, хванати след нападението на 7 октомври, в израелски съдилища.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху сложи задачите за заличаване на Хамас като бойна мощ, преустановяване на контрола му над Газа и освобождение на израелските заложници. Оказа се обаче, че кървавата война показва границите на израелските военни качества – и сложността на подземната защитна мрежа на Хамас, показва WSJ.

Израел съумя да убие бойци на Хамас и да попречи на способността на групировката да прави офанзиви, само че не реализира задачите, които съобщи първоначално. Израелската войска към момента се стреми да откри и унищожи тунели, където се счита, че се крият водачът на Хамас в Газа Яхя Синвар и други, добавя изданието.

През четвъртия месец от интервенцията си в Газа Израел алармира, че минава към стадий на спор с по-ниска активност, под натиска на Съединени американски щати да лимитират палестинските жертви и на фона на влошаваща се филантропична рецесия.

Конфликтът сподели какъв брой мъчно ще бъде опълчването на опасността от Иран, който финансира Хамас и обезпечава образование на неговите бойци преди 7 октомври като част от напъните за основаване на това, което Техеран назовава „ Ос на съпротивата “ против Израел и Запада.

„ Ясно е, че това, което се случи до момента, разклати районния баланс на силите против Израел и Съединените щати “, разяснява Гасан Хатиб, учител в университета Бирзейт на Западния бряг и палестински социолог. „ Към момента Израел не е в положение да победи един от многото поддръжници на Иран. “

Израел към момента е кадърен да откри и убие управлението на Хамас в Газа и останалите й бойци - които израелската войска прави оценка на хиляди. Но военни анализатори считат, че постигането на тази цел, като в същото време се избавят и останалите заложници, ще бъде мъчно.

Израел е изправен и пред спомагателното предизвикателство да поеме борбата против Хамас в южната част на Газа, където се премесиха по-голяма част от 2,2 млн. население – това покачва риска от повече смъртни случаи на цивилни, което обтяга връзките на Израел със Съединени американски щати.

Засега водачите на Хамас също наподобяват разграничени по отношение на това, което групата желае да реализира от войната. Те имат вяра, че Хамас е постигнал огромна победа с офанзивите от 7 октомври единствено посредством нанасяне на разследващ и боен удар върху Израел и запазвайки висшите си водачи в сигурност след израелската инвазия.

Ключовите въпроси са дали Хамас може да употребява останалите заложници, които държи, с цел да освободи палестинците, затворени в израелски затвори. И дали може да остане или на власт в Газа, или като авторитетна мощ в палестинската политика.

Дори в случай че Израел разбие Хамас в Газа, не е ясно кой ще ръководи линията, ще финансира нейното възобновяване и ще работи за сигурността.

Влиятелни арабски страни, в това число Египет, считат, че Хамас би трябвало да играе роля.

Междувременно поддръжката на Съединени американски щати за Израел подкопава Съединени американски щати в Глобалния юг, където страните се питат за какво Вашингтон желаят поддръжка в Украйна против териториалната агресия на Русия, когато Вашингтон поддържа продължаващата окупация на Палестинските територии от Израел.

„ За Пекин и Москва не е неприятно да виждат по какъв начин Съединени американски щати пилеят своите политически и военни запаси в поддръжка на Израел “, споделя Ловат от Европейския съвет за външни връзки. „ В последна сметка Китай и Русия в действителност излизат с преимущество от този спор. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР